Kommunen vill spara på vikarierna

2007-11-14 15:47:45
Personalpoolen i Luleå kommun hotas av nedläggning. Poolen består av 36 fast anställda som rycker ut som vikarier på äldreboenden, inom hemtjänsten, med mera.

Personalen i fråga ska omplaceras inom verksamheten.
Det ekonomiska argumentet är att poolens anställda har heltid, men att verksamheterna oftast kortar ned passen när någon ordinarie är borta. Detta leder, enligt kommunen, till ”ineffektivitet”. Det som borde diskuteras är kanske varför verksamheterna inte tar in vikarier ”fullt ut” när ordinarie personal är borta.
Dessutom säger förvaltningen att det är svårt att upprätthålla en bra arbetsmiljö (p g a omväxlande arbete) och arbetsledning för poolen, men hur kan det bli bättre för timvikarier jämfört med dagens poolanställda? Timvikarier har ingen friskvård, ingen jobbsäkerhet, inga personalmöten och ingen vidareutbildning.

Ökad osäkerhet

Att avskaffa poolen skulle enbart innebära att man inte tar ansvar för arbetssituationen för vikarierna som ska göra jobbet.
Dessutom vet en timvikarie aldrig hur mycket lön som väntar i slutet på månaden. Denna osäkerhet leder till mycket stress och oro, speciellt för dem med försörjningsansvar, som ensamstående föräldrar.
Den 7 november hölls ett informationsmöte om nedläggningen. Mötet präglades i början av uppgivenhet men även av ilska. Undertecknad argumenterade emot beslutet att lägga ner poolen och pekade samtidigt på att beslutet är möjligt att stoppa, om vi tar strid.
Efter nästa fackmöte kommer poolens anställda att ha ett eget möte för att förbereda protester. Mer information kommer i kommande nummer av Offensiv.

David Hedberg
Timvikarie i Luleå kommun

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!