Kompakt motstånd

2008-01-23 13:18:06
I slutet av januari ska en utredning presenteras där förslag om ytterligare privatiseringar inom Luleå kommun föreslås. Rättvisepartiet Socialisterna har under hösten slagits tillsammans med lokalvårdare mot socialdemokraterna och privatiseringen av städet, en privatisering som skjutits upp. Nu breddas kampen till att gälla stora delar av tekniska förvaltningen.

Rättvisepartiet Socialisterna har varit ute och besökt de arbetsplatser som berörs och motståndet är kompakt.
– Den flexibilitet som finns här kan kommunen aldrig få hos en privat firma. Dessutom är vi billiga. Verksamheten går runt, trots att vi bara debiterar 600 kronor per timme, berättar en av arbetarna på kommunens mekaniska verkstad, som reparerar, konstruerar och tillverkar allt från specialkopplingar och V/A-nätet till handikappramper.

En dag på sig

Förutom verkstaden ”utreds” nu privatisering av byggruppen, lokalvården, kommunförrådet, transportcentrumet, fastighetsskötseln, gatuunderhållet, parken och fordonsleasingen.
– Utredarna bad oss sammanfatta verksamheten med för- och nackdelar o s v. Vi fick en dag på oss att göra det, berättar man på en av arbetsplatserna.
På andra arbetsplatser berättas att de överhuvudtaget inte alls blivit tillfrågade.
Överallt där vi besöker arbetsplatser märks en stor yrkesstolthet. De som jobbar vet att de gör ett bra jobb och upprätthåller en hög servicenivå till ett lågt pris. De flesta verkar trivas trots att lönen i många fall är lägre än hos privata firmor, speciellt inom yrken som påverkats av byggboom och högkonjunktur.

Beredskap för snö

Ett exempel som ges är den 24 timmars beredskap som verkstaden har för att serva snösvängen. Den beredskapen kan användas av hela kommunen.
Om en hemtjänstbil får problem mitt i natten ute på landsbygden kan verkstadspersonal komma dit och hjälpa till. Ibland kan man lösa problemet på plats, istället för att först anlita en privat bärgare som kör bilen till en privat verkstad för reparation. För verksamheten blir det mycket smidigare.
Många tror att om verksamheten privatiseras kommer privata företag att lägga skambud för att slå ut den kommunala verksamheten och dess kompetens. När sedan personalen är borta kan de höja priset. Då har kommunen inget att säga till om.
– Privata intressen ser inte längre än sitt kontrakt på två tre år och gör max vad de får betalt för. Vi gör ett långsiktigt underhåll och gör det effektivt eftersom vi lär känna lokalerna, berättar en av fastighetsskötarna, som också säger att efter alla nedskärningar är det redan idag så att alla större jobb görs av privata entreprenörer.
Många berättar om den bristande konkurrensen och det faktum att kommunen kan pressa priserna hos privata firmor genom att ha en viss egen verksamhet. Redan nu finns det exempel på hur privata monopolaktörer inom tranportsektorn försöker slå ut den kommunala verksamheten med uppenbara underpriser.

Svaret måste bli kamp!

Kommunalrådet Karl Petersen som driver på för privatiseringar har varit ute och träffat de som jobbar.
– Han kunde inte svara på några frågor och visste inget om verksamheten, säger en av dem som deltog på mötena.
Nu måste det missnöje som finns underifrån ta sig uttryck i gemensamma protester. Det är dags att privatiseringsvågen får ett svar redan i vår, från anställda, allmänhet och ett fack som hittills har varit alldeles för tamt. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att göra allt för att bygga upp och stödja en sådan kamp.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!