Kongress utan kamp

2007-11-21 16:33:21
Lärarförbundets kongress (den 6-9 november) är över. Statsminister Fredrik Reinfeldt invigde föreställningen, samtidigt som media kablade ut alla svarta tjänster som hans regering och den härskande klassen badar i.
Under fyra dagar behandlades över 900 motioner. Men vart tog kampen vägen?

Lärarförbundet i Spånga-Tensta fanns med bland motionärerna som yrkade på att Läraravtalet ska ut på medlemsomröstning. Detta för att förhindra att ytterligare ett ”skitavtal” skrivs på.
I motionen skriver vi bland annat att: ”arbetsbelastningen och stressen fortsätter att öka, makthavarna har inte råd att efterleva skollagen. Bristande resurser omöjliggör en tillämpning av AML (Arbetsmiljölagen). All statistik visar att Sverige har aldrig varit rikare. Men enligt EU skall offentlig sektor privatiseras och därför kommer nedskärningarna mot offentlig sektor att tillta.”

Avtalet ut på omröstning

Borlänge lokalavdelning hade också en motion om medlemsomröstning om centrala avtal och skriver: ”Två av de stora problemen i den fackliga rörelsen är dels känslan av avstånd mellan ledning och medlemmar, ”Vad gör dom i facket?”, och dels passivitet hos medlemmarna, ”Jag kan ingenting göra.”
Förbundsstyrelsens yttrande lyder ”Förbundsstyrelsen delar motionärernas uppfattning om behovet av förankring och delaktighet bland medlemmarna.” Sedan skriver de emellertid att ”en medlemsomröstning om ett framförhandlat avtal blir ett inflytande i teorin och inte i praktiken. Om medlemmarna vid en omröstning om förslaget säger nej har förbundet att gå tillbaka till motparten för att försöka få fram ett bättre avtal. Motparten kan då säga nej. Sedan spär förbundsstyrelsen på med argumenteringen ”att den representiva demokratin inom förbundet, ger underlag att bedöma medlemsopinionen.”

Dags att ta strid

Med exakt detta synsätt skrev de under HÖK 05, ett skandalavtal. Sveriges lärare ligger kvar på jumboplatsen 23, i OECD:s sammanställning över lärarlöner. Nu har topparna inom Lärarförbundet och LR (Lärarnas Riksförbund) förhandlat i ett halvår, och det enda ca 228 000 medlemmar i Lärarförbundet och ca 75 000 medlemmar i LR får veta, är att vi inte får veta någonting därför att ”förhandlingarna pågår”.
Lärarfacken har inte ens strandat förhandlingarna, ej krävt medling och ej varslat om konfliktåtgärder.
Om inget annat har hjälpt så var och är strejken det enda kvarvarande vapnet vi har mot den allt rikare makteliten, som säger att pengar saknas.
Lärarförbundets välregisserade kongress var de vackra ordens paradis, men ca 228 000 medlemmar väntar allt otåligare på marschordern.
Hasse Nilsson
huvudskyddsombud
Lärarförbundet i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!