Köttbullar på julbordet i år?

2007-12-19 12:36:07
Lagom till julmatsförberedelserna avslöjade SVT:s Uppdrag granskning om hur fyra ICA Maxi-butiker i Nacka, Haninge, Södertälje och Botkyrka systematiskt paketerar om och förlänger utgångsdatumet på sin köttfärs.
Det vittnas även om hur skämt kött mals ner till färs och hur köttfärs som legat på golvet hamnar i kundernas vagnar.
När cheferna för de berörda butikerna konfronteras skyller de på bristande rutiner, okunskap och i vissa fall skandalöst nog på personalen. Men enligt vittnesmål från nuvarande och tidigare personal, sker det systematiskt, på order uppifrån.
Att fusket endast skulle gälla de fyra undersökta butikerna i programmet är knappast troligt, vittnen har gått ut och berättat om fusk i ICA-butiker runt om i landet. Även Coop och Axfood, som driver Willys och Hemköp, har hamnat i blåsväder.
De berörda butikerna säljer i de flesta fallen köttfärs som har paketerats i butiken. De har en hållbarhet på en dag, sedan måste de frysas, tillagas eller kastas bort. Det andra alternativet är konsumentpaketering. Då har inga mänskliga händer kommit i kontakt med färsen, som förpackas i en sterilare miljö. Förpackningen fylls med syrgas och koldioxid vilket hämmar bakterietillväxten. Hållbarheten blir cirka en vecka.
Enligt Coops tester innehåller konsumentpackad färs lika mycket bakterier på den sista förbrukningsdagen som butikspackad färs gör på den första dagen. Det är dock inte alltid garanterat. När Aftonbladet testade åtta paket konsumentpackad färs, hade två av dem för höga bakteriehalter sista förbrukningsdagen. Och har man som de flesta svenskar en temperatur på 8 grader i kylskåpet, är hållbarheten inte lika lång eftersom köttfärs bör förvaras i en temperatur på 4 grader.
Att vissa chefer skyller ifrån sig på personalen är nästan ännu värre än att fusket finns. Självklart sker fusket på order uppifrån – vad skulle en anställd tjäna på att sälja gammal köttfärs? Det är som alltid en fråga om pengar. Butikerna tjänar mer om köttfärsen säljs än om den hamnar i papperskorgen. Fusket med märkningen är ingen ny företeelse och att det inte har uppmärksammats förrän nu borde innebära att livsmedelsverkets kontrollanter tar sig själva i kragen. Kontrollerna sker oftast med förvarning och alldeles för sällan. Att ICA-koncernen startar utbildningar i livsmedelshantering lär knappast få några större konsekvenser. Det är inte kunskaperna hos personalen det är fel på, utan inställningen hos butikscheferna.
Efter att fusket uppdagades har försäljningen av köttfärs sjunkit märkbart. Det är däremot något som penninghungriga chefer känner av. Vad händer då när stormen har bedarrat och konsumenterna har glömt det hela? Kommer vi alla få utrusta vårt kök med ett eget laboratorium?
Det krävs bättre kontroller och ökat konsumentinflytande. En annan av de mer viktiga åtgärderna är att personalen inte ska behöva vara rädd för att säga ifrån om sådana här saker av rädsla för att förlora jobbet.
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!