Kränkande påhopp efter Lex Sarah

2007-08-30 16:39:27
Den 21 augusti damp en Lex Sarah-anmälan ner mot hemtjänsten i Hässelby-Vällingby. Undertecknare var över 60 anställda som såg pensionärerna lida av ständiga underskott, övertidsstopp och bristande strukturer.

Medan förvaltningen försöker vända kritiken mot initiativtagaren till anmälan, och moderaterna tar tillfället i akt att efterlysa ännu hårdare tag från cheferna mot ”vissa anställda”, talar verkligheten klartext:
Både Kommunal och arbetsmiljöverket har lämnat in krav på åtgärder mot den bristande arbetsmiljön.
– Jag förstår inte varför pensionärerna ska drabbas av att vi har ett underskott. Som anställda är vi skyldiga att anmäla det här, annars är vi medskyldiga. Tillsammans försöker vi fixa det här nu, säger Nejad Khediri, initiativtagaren till anmälan.
Stadsdelsdirektören Leif Spjuth tycks vara överraskad och avfärdar i ABC-nytt det hela som ”problem i en eller två veckor under sommaren”.

Inte överraskade

Vare sig för personalen eller Kommunal är dock anmälan någon överraskning. I flera år har det saknats samverkansorgan för fackliga synpunkter. Personalmöten, som ska vara det instrument som finns för personalen, beskrivs som korta informationsmöten där cheferna pekar med hela handen. Att bortförklara det här som ett problem under semestern är absurt.
Kommunal Hässelby-Vällingby har på nytt lämnat in krav på arbetsmiljöåtgärder enligt arbetsmiljölagen. Ett extra fackmöte hölls i måndags i hemtjänsten för att diskutera frågan med medlemmarna. Det var bra stämning, men inläggen avlöste varandra om behovet av en upprustning.
– När vi behöver fler bilar och fler anställda pratar de om underskott och nedskärningar. I huvudet på äldreomsorgschefen finns bara 2 plus 2, sade en anställd.
– Skulle jag följa schemat vissa dagar ryker körkortet. Vi naggar på den beviljade tiden redan innan man delar ett arbetskort, sade en annan.
De delade arbetskorten, som innebär att de som jobbar får dela på de sjukas eller frånvarandes uppgifter när man inte får vikarier eller har övertidsstopp, rör upp flest känslor.

Stämplas som ”illojal”

– Vi begär inte mycket. Ledningen behöver ses över, och det behövs mer och fast personal. Men mötet som skulle diskutera Lex Sarah blev en lång rad påhopp. De vill få det till att jag är illojal mot verksamheten, men det är ledningen som är illojal mot pensionärerna. Gör vi inte den här anmälan så är vi medskyldiga, menar Khadiri.
Moderaternas svar är med stadsdelsnämndens ordförande Birgitta Wahlmans (m) ord att ”Arbetsgivaren har varit för flat, den behöver vara tuffare mot en del medarbetare”.
– Kränkande, säger Nejad.

Bilbo Göransson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!