Krävs rörelse från förorten för att stoppa våldet

2013-09-19 15:37:11
Många av de som kom till manifestation för ett tryggare Göteborg gjorde det för att de ville ta ställning mot den senaste tidens våldsamma utveckling i staden som kulminerat i en rad skottlossningar med två dödsfall som följd.

Fryshusets ambition var med all säker­het god, men upplägget med ledande politiker från stadshuset som talare på plats såg det mer som en plattform inför valet nästa år. Cirka 150 personer hade hörsammat Fryshusets uppmaning att samlas på Gu­staf Adolfs torg under lördageftermiddagen.
Tyvärr blev manifestationen som så många andra initiativ inte en möjlighet för förortens befolkning att säga ifrån mot våldet.
Inbjudna talare var framförallt från kommunfullmäktiges partier, med representanter från den rödgröna majoriteten och Alliansen. Undantaget var Kristofer Lundberg som talade som boende från Hammarkullen. Redan under de första 20 minuter som David Lega (KD) och hans Allianskollegor talade började delar av de samlade rinna av Gustaf Adolfs torg.
Istället för mer satsningar på fritidsgårdar, arbete och bostäder så lade Lega fokus på att det är varje enskild människas eget val att vända sig emot våld och kriminalitet. Från Moderaternas Jonas Ransgård var det framförallt polis och strängare straff som poängterades.
I Linus Glanzelius, ordförande för SSU Göteborg, tal efterlystes det en ”aktiv välfärdspolitik för jobb och bostäder med fler fritidsgårdar och aktiva ta för att göra skolan bättre”.
Som att det inte vore just Glanzelius moderparti som i en rödgrön koalition har regerat oavbrutet sedan valet 1994, dessutom med en lika rödgrön regering fram till valet 2006.
Mest applåderat tal hade Kristofer Lundberg. Han skilde sig också från de andra genom att bo i ett av de drabbade områdena och dessut­om ha engagerat sig i trygghetsarbe­te på gräsrotsnivå.
Den situation som vi idag ser i Göteborgs förorter kommer inte som en överraskning för de som bor och är aktiva i Göteborgs förorter. För att förändra situationen måste man angripa roten till problemet, som är de två decennier av ­konstanta attacker mot våra förorter.
Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar Fryshusets initiativ, men för att skapa en rörelse mot våldet måste aktiva föreningar och boende i stadens förorter ges en röst och en möjlighet till plattform. Den respons Kristofer Lundbergs tal fick avslöjar detta.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!