”Krigszon” i kinesiska Wukan

2016-09-21 16:01:49


Xi Jingpings brutala repression mot folkliga protester fortsätter. Men motståndet växer.

Wukan i södra Kina beskrivs som ”en krigszon” efter att hundratals tungt beväpnade poliser slog ned mot protester i byn, utförde raider mot hus under natten och arresterade dussintals för att sedan använda sig av tårgas och gummikulor mot de protesterande i förra veckan.

Även om nedslaget är på order av lokala myndigheter är detta det senaste tecknet på att Kina har gått in i en ”istid” av repression under Xi Jinpings ledning. Han är involverad i en intensiv maktkamp i toppen, samtidigt som han har hand om massarresteringar av dissidenter (oliktänkande) och en oemotsvarad censur av media och internet.

– De flesta har blivit rejält skrämda. Denna gången var det ett vilt nedslag. De jagade alla, jagade in dem i sina hus och slog folk, berättade en bybo till James Pomfret från Reuters.

Wukan är känt runtom i världen som Kinas ”demokratiby” efter massprotesterna för fem år sedan, vilka krävde ett stopp på markrofferiet och att de korrupta lokala tjänstemännen skulle straffas. I december 2011 tvingade dödläget i Wukan fram sällsynta eftergifter från Guangdong-provinsens representanter för den kinesiska diktaturen. Många kommentatorer i media trodde att Wukan hade blivit till en modell för demokratiska reformer i Kina.

Under trycket från en beslutsam och välorganiserad lokal massrörelse, med tecken på att detta kunde sprida sig till andra byar som mötte liknande orättvisor, gjorde det så kallade Kommunistpartiet (KKP) en politisk reträtt. Arresterade protestledare frisläpptes och ett avtal slöts för att hålla lokala byval, vilket ägde rum under mars 2012. Lin Zuluan, en erfaren lokal KKP-­tjänsteman, blev den första valda byledaren. 

Wukans tidigare bytjänstemän, anklagade för att vara i maskopi med markexploatörer och för att stjäla bybefolkningens mark, avsattes och fick andra positioner.

Dock har frustrationen vuxit sedan det banbrytande avtalet år 2011 eftersom markfrågan fortsatt är olöst. Repressionen har ökat. Två valda fullmäktigeledamöter i Wukan har tvingats söka asyl utomlands och det valda styret visade sig vara maktlöst då högre myndigheter begränsade finansieringen och saboterade deras försök att uppfylla sina vallöften.

Snabbspola fram till i år och man ser att de tidiga förhoppningarna för Wukan på ett grymt sätt har grusats. 72-åriga Lin Zuluan arresterades i juni och blev den 8 september dömd till 37 månader i fängelse för korruption med påståendet att han tog emot mutor på 750 000 kronor för markavtal. Få i Wukan tror på dessa anklagelser som bär på alla KKP:s kännetecken om en komplott, inklusive en tv-sänd ”bekännelse” av Lin långt innan hans fall kom upp i rätten.

Detta är ett trick som har använts vid upprepade tillfällen och har blivit känt som ”inför rätta med CCTV”. Vad Lin faktiskt har gjort för att förarga KKP-ledningen var att i ökad takt återspegla Wukanbornas frustrationer och har även hotat att återstarta proteströrelsen från år 2011. Lin arresterades dagen innan han skulle bemöta ett stormöte i Wukan för att diskutera frågan. 

Efter Lins skenrättegång trappade människorna i Wukan upp sina protestaktioner. Fiskare gick ut i strejk för två veckor sedan och affärer har stängt då befolkningen har organiserat en de facto generalstrejk. Dagliga demonstrationer har ägt rum med krav på att Lin ska frisläppas.

Världen bevittnar nu hur polisen brutalt slår ned protesterna i vad som är Pekingmassakern den 4 juni 1989 i mindre skala. Rapporter från byn talar om många skadade som är rädda för att lämna sina hem för att få sjukvård på grund av risken över att bli arresterade. Det finns obekräftade uppgifter om dödsfall. De flesta media är nu blockerade från området då regimens censurapparat går på högvarv. Myndigheterna hotar med allvarliga straff för de internetanvändare som sprider ”falsk information” om Wukan. Polisen har gett ut foton på fem protestledare och erbjudit en belöning på 127 000 kronor för information om var de håller hus.

Kravallpolis tog sig in i Wukan tidigt på tisdagen den 13 september för att få slut på protesterna. De utförde raider mot hem kl 03.00 och arresterade 13 personer. Detta utlöste konfrontationer då lokalbefolkningen mobiliserade till protester mot polisens agerande. Stridigheter ägde rum efter gryningen då polisen avfyrade tårgas och gummikulor mot folkmassan. Lokalboende rapporterar om att polisen intog positioner på taken och avfyrade gasbehållare för att skingra folket på gatorna nedanför.

Foton som har cirkulerat på sociala medier utanför Kina visar bybor med vad som ser ut som skador från gummikulor. Uttalanden från Lufeng, kommunen som styr Wukan, skyller oroligheterna på ”illegala element” och rädslan är stor för vidsträckt repression då Wukan har stängts ned med beväpnade poliser, avspärrningar vid varje ingång till byn och ett de facto undantagstillstånd. Byns vatten och eltillförsel har stängts av. 

– Wukanmodellen för bydemokrati är död, sa BBC:s Stephen McDonell som är korrespondent i södra Kina. 

Protester äger rum i Hongkong och på andra håll i världen i solidaritet med Wukanbefolkningens kamp. De bittra lärdomarna från dessa händelser måste dras för att kunna bygga rörelser runtom i Kina som kan utmana och besegra den repressiva enpartidiktaturen. 

Chinaworker.info har tidigare
rapporterat om händelserna i Wukan och vårt material erbjuder värdefulla svar på frågan om hur rörelsen nu måste omorganiseras för framtida strider. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!