Krisande parti byter namn

2015-10-08 15:18:48
Sedan år 1990 har det så kallade Folkpartiet haft namnet Folkpartiet liberalerna. Men det var tydligen inte (ny)liberalt nog – nu ska man byta namn till Liberalerna. Nyliberalerna eller Natopartiet vore dock mer passande. Namnbytet följer av att partiet gjorde sitt näst sämsta val någonsin år 2014 och endast fick 5,7 procent av rösterna. Men botten var inte nådd med det. I SCB:s stora parisympatisörsundersökning, som presenterades i juni i år, fick partiet den sämsta siffran sedan år 2001 – 4,9 procent.

I Folkpartiet får man riktigt bra CV om man sänker skolan, som partiledaren Jan Björklund gjorde under sin tid som utbildningsminister i Alliansregeringen. För sina attacker mot skolan blev han för övrigt befordrad till vice statsminister av Reinfeldt efter valet år 2010.

Under Björklund blev skolan allt mindre likvärdig och Sverige rasade i PISA-undersökningarna. ”Den kraftiga nedgång i elevernas kunskaper, som Pisa-undersökningen från 2012 visar, är unikt stor. I Pisa 2000 och 2003 presterade svenska 15-åringar över OECD-genomsnittet i samtliga tre kunskapsområden, men 2012 låg de under. Under 2000-talet har de svenska 15-åringarnas genomsnittliga resultat försämrats mest av alla OECD-länder. Unikt för den svenska skolan är dess extrema marknadsutsättning. Den snabba  nedgången i Pisa hänger ihop med den extrema marknadsstyrningen”, konstaterade den fackliga tankesmedjan Katalys i sin rapport Vägen till en likvärdig skola – Skolpolitisk årsbok 2015.

Kunskapsraset är så brant att till och med OECD manat de styrande att göra skolan mer likvärdig och satsa på lärarna. Men Björklund skyllde på andra och gick till val på parollen ”Skolan styrs av amatörer” – vilket resulterade i betyget katastrofval. Folkpartiet har snart inga medlemmar. Det officiella medlemstalet har krympt med 75 procent sedan år 1979. Och partiets ungdomsförbund –  Liberala ungdomsförbundet (LUF) – finns bara på papperet. LUF hette tidigare Folkpartiets ungdomsförbund, med bytte namn år 1991. Men det hindrade inte raset. Idag är LUF i så desperat behov av medlemmar och bidrag att man på sin hemsida försöker värva medlemmar under mottot ”Frihet är inte gratis – men ditt medlemskap är det”.

När moderpartiet talar om medlemskap brukar det dock mest handla om Natomedlemskap. Partiet vill dessutom ge militären ett påslag på 18 miljarder kronor under de kommande åren. Rasera skolan för att bli ”bäst i klassen” vad gäller Nato och försvaret. Nu vet vi vad den gamle FP-ledaren Gunnar Helén menade när han sade ”att vara liberal är vara kluven”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!