Kristina råddes fly efter våldtäkt av polis

2009-06-10 15:35:13
Våld i hemmet är tyvärr ingen ovanlighet. Kristina har för Offensiv berättat sin egen kusliga historia om vad som kan hända den som misshan-dlats och våldtagits av en polisman.

Kristinas berättelse börjar som de fles­ta kvinnomisshandelsfall: Övergreppen hade pågått en längre tid. Men den tredje augusti tog det dock en så­dan vändning att Kristina valde att larma polisen om vad hon utsatts för av sin egen man, i detta fall en polis-man.
Under hela helgen hade misshandeln pågått och till slut var gränsen nådd. I normala fall kommer polisen ut med blåljus med en patrull om man ringer larmcentralen. I det här fallet ringde man helt kallt till polis­mannens – den utpekade förövarens – mobiltelefon och frågade om allt var lugnt.
– Man kan inte annat än bli livrädd i en sådan situation, när den livlina man trodde fanns inte finns, säger Kristina.

Då mannen senare på kvällen lämnade bostaden uppstod enligt Kristina en oväntad möjlighet att larma igen. Polisen kom då och körde hen­ne till Södersjukhusets akut för våldtagna kvinnor, där ett rättsintyg om flera skador i underlivet kunde dokumenteras.
I samband med polisförhöret skickades en rad sms till hennes mo­bil som dokumenterades: ”Nu skärper du dig slyna inte den tonen mot mig; Vad gör du just nu, svara omgående din hora; Pissfitta jag ska röv­knulla dig”, o s v.

Både rättsintygen och en rad hotfulla sms låg som grund för tingsrättsförhandlingar. När väl förhandlingarna skulle äga rum den 26 mars dök dock inte polismannen själv upp, utan istället en annan poliskollega och vän till ho­nom. Att denne polisman enligt Kristina har ställt upp till den grad att även han ringt och hotat hen­ne gör inte saken bättre.
Vad värre är har alla misstänkta å­talspunkter utom tre – olaga hot och två fall av sexuellt ofredande – lagts ned, med hänvisning till att bevisen inte räcker för åtal.
– Detta är skandalöst. Enligt polisen som förhörde mig förra veckan skulle det som då kom fram räcka till en häktningsförhandling och att brottet ska rubriceras som grov kvinno­fridskränkning, säger Kristina.
I stället har fallet skickats till polisens internutredning.
Det är inte första gången som polismannen har blivit anmäld för sexualbrott, utan att det lett till åtal. Tra- kasserierna slutade inte i och med anmälan den 3 augusti, utan har fortsatt.
Enligt en anmälan om olaga hot/ övergrepp i rättssak från kvinnojouren har till och med polisens intern­utredare ringt upp och kallat Kristina ”en fara för sig själv och andra”. Även polismannen själv har ringt och hotat kvinnan och kvinnojouren. Med nya anmälningar som följd.
 
Ändå har inte ens ett ynka besöksförbud utfärdats, trots tiotals försök. Socialtjänsten står maktlös och råder nu Kristina att fly utomlands!
– Jag ger mig aldrig. Om inte jag orkar stå upp nu och kräva min rätt, vem ska då våga det?
Den berörde polismannen var äv­en arrangör av den av TV4 Nyheter­na uppmärksammade resan till Est- land, där gränspoliser misstänks ha besökt en bordell.
På internet har en namninsamling startats på namninsamling.com med namnet ”kvinna_utan_skydd”. Gå in och skriv på!
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!