Krönika: Hotfullt mot de maktägande – i Aftonbadet?

2016-08-03 12:47:51
Aftonbladet Kultur låter den 25 juli författaren och journalisten Joar Tiberg skriva om Arundhati Roys essäbok ”Kapitalismen – en spökhistoria”. Det är en intressant text som ger många tankar. Men det är inte utan att man känner sig lite småstörd av över hyckleriet. Även om man borde vara van vid det här laget.

Jag ska erkänna att jag inte vet så mycket om Joar Tiberg. Men jag vet att Aftonbladet är väldigt angeläget att inte utmana makten. ”Chick” intellektuell kritik, javisst – men något som manar till kollektiv handling, nej, där går gränsen för Aftonbladet! 

”Arundhati Roys essäbok Kapitalismen – en spökhistoria tar fasta på förhållandena i Indien, men kunde lika gärna handla om Sverige under EU-statens privatiseringsflagg”, tillåter Aftonbladet Joar Tiberg att skriva.

Ja, förvisso. Men om den var skriven av en riktig aktivist i Sverige och handlade om kampen i Sverige, så skulle Aftonbladet aldrig skriva om den. De vill på sin höjd skriva något om intellektuellt som är långt borta. Det är en ”acceptabel” aktivism för borgarklassen.

Men förresten – det där skriver ju Arundhati Roy om, och det nämns i AB-artikeln:

”Arundhati Roy inför begreppen ’acceptabel’ och ’icke acceptabel’ aktivism. Hazarerörelsen, namngiven efter den hungerstrejkande mannen Anna Hazare, som fick enorm uppmärksamhet i internationella medier för kampen mot korruptionen i Indien, är enligt Roy exempel på acceptabel aktivism. Rörelsen andades aldrig ett negativt ord om privatiseringar, företagsmakt, och nyliberala reformer. Den var aldrig hotfull för de maktägande. Acceptabel aktivism.”

Jo. Och exakt när tog Aftonbladet in något som är hotfullt för de maktägande i Sverige?

Fast tänker de inte på att de genom att skriva om Arundhati Roys bok kan inspirera aktivister i Sverige till kollektiva handlingar som är hotfullt för de maktägande i Sverige?

Nej, för de intellektuella på Aftonbladet föraktar vänstern i Sverige, som de hånfullt tror ägs av ”identitetspolitik”. Det är de säkra på, för det har – håll i er nu – sagts av den socialdemokratiske gymnasieminister Aida ”CSN är ingen välgörenhetsorganisation” Hadzialic! (Dagens Nyheter 2016-06-09)

”Sveriges gymnasieminister Aida Hadzialic sa i en intervju här i Aftonbladet (5 april), apropå identitetspolitikens hegemoni inom vänstern: Man tappar fokus på det som är viktigt på riktigt, de generella reformerna om välfärd och ekonomi.”

Ja, för den överbetalde ministern vet ju. Liksom hon ”vet” att hon ska kalla afrosvenskarnas kamp mot rasistiska nidbilder för en ”elitistisk identitetsdebatt” (Aftonbladet Kultur 2016-04-05). För hon är ju verkligen en del av vänstern. Som Aftonbladets kulturskribent. Acceptabel aktivism, sa Bill. Acceptabel var ordet, sa Bull. 

Som motvikt till alla dessa Bill och Bull behöver vi en självständig socialistisk tidning som istället för att rädas en aktivism som är ”icke acceptabel” för makten, tvärtom lyfter fram just denna. Vilken tur att du just nu läser en sådan tidning. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!