Krönika: Maten som gör oss sjuka

2017-04-27 20:52:57
Livsmedelsindustrin arbetar aktivt hand i hand med läkemedelsindustrin för att försämra vår hälsa, lura och hjärntvätta oss till överkonsumtion samtidigt som de tjänar enorma pengar. Vi rekommenderas att äta mat som gör oss sjuka, sedan förskrivs vi läkemedel för att bota symptomen. Det blir en ond cirkel som aldrig tar slut och dessa kapitalistiska industrier tjänar varandra.

Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största industri, och den allra största i EU. Under de senaste åren har flera livsmedelsskandaler kommit upp till ytan, bland annat hästköttskandalen 2013 och nu ännu en köttskandal i Brasilien i år. Det är tydligt att det är omöjligt att veta att det vi stoppar i oss verkligen är det vi tror att det är. När till och med ruttet kött fräschas upp med hjälp av kemikalier för att vi ska köpa och äta det, hur ska vi någonsin kunna lita på matindustrin? Detta görs för att lura oss konsumenter, och det största målet för industrin är att tjäna så mycket som bara är möjligt och ännu mer.

I Vietnam har en ny industri exploderat under det senaste årtiondet; Pangasiusfisken, som importeras tonvis till Sverige. När fisken odlas ges den stora mängder antibiotika. När bakteriesjukdomarna som angriper fisken blir resistenta byts antibiotikasort. Detta finns kvar i fisken när vi äter den. Inte bara fisk ges antibiotika, även bland annat svenskuppfödd kyckling.
Men det är inte bara köttindustrin som skadar oss. Sockerindustrin är en klass för sig. De absolut flesta produkter innehåller tillsatt socker, även där man kan tycka att det absolut inte skulle behövas, som exempelvis i bröd eller tomatpuré. Det har kommit forskningsrapporter som sagt att det inte finns något samband mellan socker och övervikt, men dessa rapporter har sedan visat sig vara betalda av sockerindustrin! Denna industri är en av de med bästa ekonomiska resultat, samtidigt som den ger oss kroniska sjukdomar och på alla vis skadar vår hälsa.

Den besprutning som används vid odling av frukt och grönsaker skadar både oss och miljön. Det finns bland annat ämnen som verkar hormonstörande i kroppen. Samtidigt är det oftast dyrare att äta ekologiskt och många tvingas välja mat efter vad plånboken tillåter. I allmänhet lever fattiga mer ohälsosamt än de som har mer pengar, för att de fattiga har färre valmöjligheter när det kommer till matvaror. Makaroner är billigare än grönsaker, och det viktigaste är att barnen slipper vara hungriga. Att så många människor inte har råd med hälsosam mat är skamligt, men det är en följd av införandet av det nyliberala systemet i Sverige som har lett till ökad fattigdom och hemlöshet, färre fasta jobb och heltidsanställningar och en försämrad bostadssituation. Människor kämpar för att överleva och få livet att gå ihop.

Livsmedelsindustrin finns inte där för att gynna oss, tro aldrig det. Anledningen till att så mycket mat produceras är för att det går att göra enorma vinster på det. Utan vinster skulle det inte alls produceras som det gör nu. Vi kanske skulle ha det vi behöver och inte behöva kasta bort en halv miljon ton mat varje år – bara i Sverige. .

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!