Kshama Sawant återvald – Seattles politiska revolution fortsätter

2015-11-04 11:28:52


Kshama Sawant vann valet till fullmäktige i Seattle med 52,6 procent av rösterna.

Socialister kan inte bara bli valda, de kan bli återvalda. I skrivande stund har ungefär en tredjedel av alla röster räknats i Seattles District 3, vilka visar att 52,6 procent har valt Kshama Sawant från Socialist Alternative (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA) till fullmäktige i fyra år till. Eftersom senare räknade röster tenderar att vara till vår favör kan vi tryggt konstatera att vi har segrat.

 

Hundratals kampanjarbetare firar segern på valnatten. Människor var självsäkra på grund av Kshamas fantastiska arbete i fullmäktige och vår intensiva gräsrotskampanj.

Natten innan, på måndagen, talade Socialist Alternatives medlem och Boeing IAM-maskinisten Jeremy Pricket till volontärerna innan den sista dörrknackningsrundan för valkampanjen: ”Bröder och systrar, det är ett privilegium för oss att vara här idag eftersom politiken under så lång tid har varit utanför arbetares händer. Socialist Alternative och Kshama Sawant förändrar detta.”

Över 600 volontärer, fler än 30 fackföreningar och dussintals progressiva organisationer stödde Kshama mot vår motståndare, Demokraternas Pamela Banks, som hade stödet från vd:ar, handelskammaren, mäklarlobbyn, fastighetsägarlobbyn, Amazon.com, slumvärdar, sex konservativa medlemmar i fullmäktige och även en handfull Republikanska miljonärer som attackerade oss och stödde Demokraterna de sista veckorna av valkampanjen.

 

Mot etablissemangets kraftfulla opposition, med deras ekokammare av fräna attacker och enorma rikedomar i sina bankkonton, knackade vi dörr på 90 000 hushåll och ringde 170 000 telefonsamtal. Vi pratade med tusentals personer om frågor som bostad man har råd med, ojämlikhet, klassklyftor, beskattning av de rika och arbetarklasspolitik. Det var en oöverträffad gräsrotsrörelse för den lokala politiken i Seattle.

För många har den här kampanjen handlat om mer än att få Kshama återvald. Det har handlat om att bygga en helt ny slags politik som outtröttligt kämpar för arbetarfamiljer – inte företag. Det handlade om att visa vad som är möjligt om arbetare organiserar sig.

I en era av Citizen United (en lag som reglerar hur mycket pengar som olika organisationer kan spendera under valkampanjer), och under ett år där företag i Seattle spenderade fem gånger så mycket på valet till fullmäktige än någonsin tidigare, krossade vi insamlingsrekord för en valkampanj till fullmäktige och besegrade företagspengarna. Vi samlade in nära 500 000 dollar (4 300 000 kronor) från nära 3 500 enskilda donatorer. Mediandonationen låg på 50 dollar (430 kronor) och fler personer donerade till vår kampanj från Seattle och vårt distrikt än någon annan som kandiderade till fullmäktige i staden.

Liksom Bernie Sanders valkampanj, som också vägrar företagspengar och har samlat in 28 miljoner dollar (240 miljoner kronor) på tre månader, visar Kshama Sawants kampanj på den enorma potentialen för självständig arbetarklasspolitik i USA. ”Den grad som [Kshama Sawant] blåser folk av mattan vad gäller att samla in pengar och hennes förmåga att förlita sig till många små donationer är detta valets tydligaste tecken på att det gamla gardet är skakat”, skrev Crosscut.com.

 

Ingen i Seattle har skapat mer huvudbry för det politiska etablissemanget de senaste två åren än Kshama Sawant. ”Jag bär det socialistiska märket med stolthet”, deklarerade hon under sin installationsceremoni efter att hon hade slagit en politiker i valet som hade suttit i fullmäktige i 13 år. Hon lovade under det talet att: ”Det kommer inte att bli några avtal bakom ryggen med företag eller deras politiska tjänare. Det kommer inte att äga rum en rutten utförsäljning av dem jag representerar.”

Och Kshama höll vad hon lovade. Hennes kansli blev ett center för arbetarklassens motstånd, för att hjälpa hyresgäster, arbetare, färgade, hbtq-personer, invandrare och ursprungsbefolkning. Hon knuffade den politiska debatten i Seattle åt vänster. ”Att ha råd” har blivit en av de mest repeterade parollerna. Trots detta har hon blivit blockerad ett otal gånger av den konservativa majoriteten i fullmäktige, vilka har tusentals band till företagsetablissemanget. Men Kshama har aldrig vikit ned sig i sin outtröttliga kamp för arbetares intressen och har gång på gång förklarat att vad som kan vinnas inne i fullmäktige till stor del beror på styrkan av rörelser utanför – och hon har aktivt gjort allt hon kan för att hjälpa till att bygga dessa rörelser.

Samma anda fanns i valkampanjen. Medan vi visste att vi hade en stark position, med ett hav av röda affischer och valplakat över hela distriktet, tog vi aldrig något för givet på grund av hur demokrati förvrängs av kapitalismen, där pengar kan köpa röster och de företagskontrollerade medierna begränsar och förvränger diskussionen.

Istället förlitade vi oss på att bygga upp vår egna självständiga styrka som kunde nå tusentals väljare genom att aktivera arbetare och unga till att prata med tusentals människor vid deras dörrar. När 60 000 dollar (520 000 kronor) dumpades i valkampanjsloppet av tre olika kapitalistiska kampanjorganisationer under valkampanjens sista vecka var vår gräsrotsrörelse beredd. Inom loppet av några dagar fick vi ut flygblad till tusentals hushåll i distriktet där vi slog larm om det stora inflödet av pengar från de kapitalistiska kampanjorganisationerna. Och när vår motståndare skickade ut två olika flygblad till hushållen där hon attackerade oss under den sista veckan fick vi återigen ut ett flygblad till tusentals hushåll som avslöjade oärligheten i dessa attacker.

 

Som den första valda socialisten i Seattle på ett århundrade har Kshamas återvalskampanj en långt större betydelse än det genomsnittliga lokalvalet. Al-Jazeera kallade det för ett av sju val i hela USA att bevaka detta året. Kampanjen ägde rum mot bakgrund av det ökade stödet för Bernie Sanders kampanj för att, som socialist, bli Demokraternas presidentkandidat och hans uppmaning för ”en politisk revolution mot miljardärsklassen”.

Erfarenheterna från de senaste två åren i Seattle har utan tvekan försett socialister och arbetare överallt med en uppsjö av lärdomar. Kshama skulle vara den första att säga att den avgörande skillnaden i Seattle har varit existensen av en organiserad socialistisk rörelse, i synnerhet Socialist Alternative.

Socialist Alternative har försett Kshama med ett avgörande politiskt stöd i kansliarbetet och med att bygga rörelser. Tillsammans kunde vi framgångsrikt leda och vända den växande ilskan mot ojämlikhet, skyhöga hyror och etablissemangets politiker till en rörelse som förlitar sig till sin egen styrka, sina egen organisationer och sina egna resurser.

 

Möjligheterna till att bygga den socialistiska rörelsen genom hela USA blir bara större. Kapitalismen har fullständigt svikit arbetarfamiljer. Människor har fått nog av företagsetablissemanget och det finns ett växande intresse för socialistiska idéer, vilket återspeglas i det intensiva intresset när Bernie Sanders förklarade varför han ser sig själv som en demokratisk socialist under en debatt med Hillary Clinton. Rörelsen för 15 dollar (130 kronor) i timmen i minimilön har vunnit flera avgörande segrar runtom i landet, studenter har börjat ta kamp mot studieskulderna och en helt ny generation unga aktivister har aktiverats av Black Lives Matter. Världen förändras och det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att ansluta sig till socialisterna.

Vårt arbete tar på inget sätt slut med denna valseger. Vi behöver använda denna möjligheten och bygga vidare på vår seger. Först och främst innebär detta att vi behöver få ännu fler organiserade. Det är att bygga rörelser som har tagit oss så här långt. Folk borde gå med Socialist Alternative (i Sverige Rättvisepartiet Socialisterna som är deras systerorganisation) och hjälpa oss att bygga en ännu starkare rörelse som kan vinna än fler segrar de kommande åren.

Vi är stolta över att veta att så många människor över USA och hela världen firar vår seger med oss. Segern tillhör socialister och arbetarklassens folk överallt. Tillsammans har vi en värld att vinna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!