Kultur – bara för de rika

2007-09-12 14:20:09
Med slopandet av det fria inträdet till muséerna visade högern att kultur är för den som kan betala. Nu försvinner stödet till En bok för alla, som ger ut barnböcker och kvalitetslitteratur till lågpris.

När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tillträdde sa hon att barnkultur låg henne varmt om hjärtat. Nu slopar hon utgivningsstödet till En bok för alla, trots att många förskolor och skolor är beroende av förlagets billiga böcker.
Att göra tillgången till kultur till en kostnadsfråga verkar vara regeringens strategi. Trots att det fria inträdet ökade muséernas besökssiffror med 2,9 miljoner och att en förkrossande opinion stödde reformen, rev alliansen upp den. Biblioteken räddades från avgifter med ett nödrop. Nu pratar högern om fortsatt marknadsanpassning av kulturen. En nytillsatt kulturutredning ska se över om fler delar av samhället kan dela på kostnaderna för kulturen – alltså kultursponsring, som gynnar viss, ”lönsam”, konst.
En bok för alla har fått 10,2 miljoner per år. Hela kulturbudgeten ligger på 10 miljarder, en fjärdedel av försvarets budget. Att införa pigavdraget har beräknats kosta omkring 650 miljoner bara detta första halvår. Det är gott och väl 60 gånger mer än bokstödet, och 120 gånger mer räknat helårsvis. När man tog bort muséernas fria inträden, var det en besparing på 40 miljoner, vilket är en hundratjugofemtedel av vad det kostade att ta bort förmögenhetsskatten.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!