Kurdiska hungerstrejken slut

2012-11-24 01:02:17
Den historiska hungerstrejken bland kurder tog slut på den 68:e dagen. Detta firades på en manifestation av kurdiska och turkiska kvinnors fredsinitiativ den 18 november.

Lättnaden var stor och manifestationen avslutades med en glad dans. Helgen präglades av massdemonstrationer över hela Kurdistan.
Ett av kraven från de ursprungligen 700 politiska kurdiska fångar som inledde hungerstrejken i Turkiet och sedan fick sällskap av över 10 000, var att isoleringen av den kurdiska ledaren Abdullah Öcalan måste brytas. Detta gjordes på lördagen och Öcalan fick besök av sin bror. Denne meddelade att Öcalan ansåg att hungerstrejken måste avblå­sas.

Nonchalansen från AKP-regering­en och premiärminister Erdogan har chockerat människorättsaktivister över hela världen. Erdogan har bl a kallat hungerstrejken för ”bantning” och vägrat att förhandla.
Kurdernas hungerstrejker och arbetsnedläggelser har ändå fått eko bland delar av den turkiska befolkningen.
Nu finns det öppningar för det andra viktiga kravet man lyfte fram, rätten att få tala kurdiska i ­offentliga sammanhang – främst i domstolar. Det har tillsatts en statlig utredning och frågan ska upp i parlamentet.
Detta sågs som en möjlighet att avsluta hungerstrejken innan döds­offer krävdes. Fångvaktarnas behand­ling av de hungerstrejkande, där de undanhölls nödvändiga vitaminer, satte deras liv i ytterligare fara.

På manifestationen i Stockholm fanns talare från bland andra ­Kvinnor för fred, Vänsterpartiet, Ofog och Rättvisepartiet Socialisterna. Offensiv fick som enda bevakande tidning bra respons, även på en kurdisk demonstration dagen innan i ­Göteborg.
Poänger som gjordes var att masskampen har lett till de öppningar som skymtas och att veckan har präglats av internationell arbetarkamp på hög nivå med den europeiska strejkdagen den 14 november.
Genom sådan antirasistisk före­ning underifrån, över nationalitetsgränserna, kan regeringar fällas.
Nästa manifestation från ­kurdiska och turkiska kvinnors fredsinitiativ sker den 2 december.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!