Kvartalskapitalismen sänker industrin

2016-10-27 15:40:23
Efter Ericssons chockbesked om att 3 000 jobb och all tillverkning ska bort meddelar industrikoncernen Alfa Laval att 700 jobb, varav 100 i Sverige, försvinner. 

Alfa Laval flaggar även för ytterligare nedskärningar. 

– Det kommer fler nedskärningar när vi ser över organisationen, utan tvekan, sa Alfa Lavals vd Tom Erixson till media i tisdags.

Alva Lavals nya nedskärningspaket presenterades som ett svar på att vinsten för det tredje kvartalet i år inte blev vad man hade förväntat sig. 

Även den senaste kvartalsrapporten från Ericsson följdes av omedelbara krav från ”marknaden” på nya jobbneddragningar, utöver de 3 000 jobb som snart försvinner. 

Alfa Laval, Ericsson och andra storbolag satsar framför allt i låglöneländer. Det gäller tillverkning såväl som forskning och utveckling som har flyttat samt stödtjänster som administration och IT.

Storbolagen drar fördel av att det är billigare och enklare att lägga ned i Sverige än i andra länder samt att facken sällan eller aldrig tar strid för jobben. Enligt fackförbundet Unionens ordförande Martin Linder i Arbetet är det inte bra för anställda när företagen utnyttjar ”vår positiva inställning till förändring”. Men denna ”positiva inställning” är kontraproduktiv och rakt igenom negativ för anställda och orter. 

Offensiv säger:

  • Facken måste ta kamp för jobben och utarbeta egna utvecklingsplaner för en klimatanpassad produktion.   
  • Facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer. 
  • Förstatligande av nedläggningshotade företag under de anställdas kontroll och styre.
  • 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!