Kvinnostrejker i 25 länder

2017-02-01 14:07:32

foto: Katarzyna Pierzchala/ Flickr CC
Förra året strejkade uppåt 200 000 kvinnor i Polen mot totalförbud av aborträtten.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer kampanjen för en internationell kvinnostrejk på internationella kvinnodagen den 8 mars. Det är redan klart att det blir strejker i minst 25 länder.

IWS (International Women’s Strike) är ett nätverk av aktivister som påbörjades under höstens stora kamper: kvinnostrejkerna i Polen (ledde till en delseger i kampen mot totalt abortförbud), den 19 oktober i Argentina (Ni una Menos-rörelsen, en miljon kvinnor strejkade mot det dödliga våldet mot kvinnor, med förgreningar över hela kontinenten) och kvinnostrejken på Island i slutet av oktober (både mot dagens lönediskriminering och med historisk referens till den stora kvinnostrejken 1975).

Med president Trumps makalösa rivstart i attacker på kvinnor, arbetare, flyktingar, invandrare, välfärd och miljö/klimat blir en global strejk den 8 mars ännu mer angelägen. Women’s Marches den 21 januari med över fyra miljoner deltagare på 577 platser i USA och ytterligare drygt 100 platser runt om i världen visar på potentialen, men också på behovet av att gå ännu längre än att ”bara” demonstrera.
Den 8 mars blir en viktig nästa höjdpunkt i kampen mot Trump. I år kommer det också att uppmärksammas att den ryska revolutionen startade för 100 år sedan just på internationella kvinnodagen genom kvinnornas demonstrationer och strejker.

Virpi Palmunen har varit på det första planeringsmötet för strejken i Stockholm:
– Många är chockade över vad som händer. Jag har träffat många äldre kvinnor som kämpat i dessa frågor för decennier sedan och nu känner igen sig från förr. Nu måste vi alla ta kampen igen. Tänk att manliga politiker är så livrädda för kvinnors kroppar att de sätter dessa spärrar. Konservatismen går ut på att få kontroll över kvinnor genom männens makt i den traditionella familjen.
– Nu är det viktigt att vi blir många fler som jobbar för strejken i Sverige. Nästa planeringsmöte är den 9 februari kl 18:30 i Solidaritetshuset i Stockholm. Kom du med! Även aborträtten i Sverige ifrågasätts och nationalisternas rasism och sexism påverkar oss även här. Vi kan vara med – även om strejkerna här kanske inte blir så långa.

På facebookeventet International Women’s Strike/Paro Internacional de Mujeres finns olika förslag på hur strejkerna kan gå till: Total strejk – arbetsnedläggelse inklusive hushållsarbete. Delvis strejk i en eller två timmar. Är man förbjuden att strejka – klä dig i svart. Bojkotta företag som använder sig av sexistisk reklam, genomför en sexstrejk, ordna demonstrationer, torgmöten, marscher.
Offensiv kommer att skriva mer om planerna inför 8 mars, bland annat från Irland där socialister är med och planerar strejken för att upphäva åttonde tillägget i konstitutionen (som gör abort helt olagligt). ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!