Lågavlönade kvinnor får betala rikas skatteklipp

2007-09-26 18:26:15

foto: Kristian Christensen
Efter den 18 september – dags för en ny protestdag mot regeringens högerpolitik.

Över fyra miljarder kronor tar regeringen från deltidsarbetslösa för att finansiera nya skattesänkningar till de redan rika.

Efter årsskiftet kommer deltidsarbetslösa – merparten lågavlönade kvinnor – bara att få ersättning från a-kassan i 75 dagar. Idag kan man få ersättning i 300 dagar.

Reinfeldt får 30 000 kr

Lågavlönade kvinnor är budgetens stora förlorare.
Höginkomsttagarna som bor i lyxvillor är vinnarna. De kan tjäna närmare 50 000 kronor bara på att fastighetsskatten slopas. Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj gör exempelvis en vinst på drygt 30 000 kronor om året.
Enligt statistik från Kommunals a-kassa fick 73 500 medlemmar arbetslöshetsersättning för deltid under år 2006. En stor majoritet var kvinnor.
Många av dem som jobbar deltid vill ha heltid, men får inte det.

Straffas dubbelt

Istället för att skapa nya fasta heltidsjobb försämrar regeringen villkoren för arbetslösa och gör det än lättare för arbetsgivarna att använda sig av tillfälliga, otrygga anställningar.
På mindre än ett år har regeringen lyckats göra a-kassan tre gånger så dyr och hälften så bra.
I ett läge när 324 000 redan lämnat a-kassan, många för att de inte längre har råd att vara med, vill regeringen höja a-kasseavgiften för dem som löper störst risk att bli arbetslösa samt inför två ytterligare karensdagar i a-kassan.
Samtidigt innehåller Anders Borgs budget förslag om sänkt sjukersättning.
För långtidssjuka sänks sjukpenningen till 75 procent av lönen. Långtidssjuka ska inte få ut mer än tre fjärdedelar av inkomsten ens om de har rätt till det genom fackliga avtal.
Vad regeringen vill är att piska fram en låglönemarknad där anställningsformen heter otrygga och tillfälliga jobb.
Svaret till Borgs nya budget måste bli nya massprotester i slutet av november, då den kvinnofientliga budgeten läggs på riksdagens bord.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!