Lagenas uppsägningar prövas inte

2010-05-20 22:00:32
De uppsagda på Systembolagets dotterbolag Lagena får ingen nytta av reglerna om bemanningsföretag i Handels avtal. Efter att avtalet skrivits har en muntlig överenskommelse mellan Handels och Svensk Handel beslutat att det nya avtalet bara gäller uppsagda efter den första april i år.

– Vi hade hoppas att avtalet skulle ge de uppsagda en chans till en rättvis prövning. Det är de värda. Och vad vore bättre än vårt fall om Handels verkligen ville testa sina muskler i nämnden. Det är så solklart, sa Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben på Lagenas, till LO-Tidning­en.
Lagenaklubben ville testa vad det nya avtalet var värt, men fick alltså nej med hänvisning att avtalet inte gäller redan uppsagda för 1 april.
– Det är inte vad som står i ­avtalet, utan är en muntlig överenskommelse mellan Handels och Svensk Handel som träffades efter att de fick veta att vi ville ha vårt fall prövat. Det slår undan benen på medlemmarna, säger Patrik.
Detta är ett dråpslag för de arbetare som fick sluta och ett stort svek av Handels. Det var Lagenarbetarnas kamp som bidrog till att lyfta bemanningsfrågan till toppen av dagordningen i avtalsrörelsen. Att få pröva sitt fall mot de nya reglerna är det minsta de förtjänar.
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!