”Lägg inte ned Husby vårdcentral”

2011-01-12 12:45:11
I mitten av april i år planerar sjukvårdsutskottet i Stockholms moderatledda lands­ting att stänga vårdcentralen i Husby och flytta ihop den med Akallas.

Detta görs av samma hycklande moderater som när de talar om Järvalyftet lovar mer service och arbetsplatser till stadsdelar som Husby och samtidigt prisar Vårdval Stockholm för ny­etableringar och ökad tillgänglighet, samtidigt som förorterna dräneras på resurser.
När Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna i förra veckan talade med patienter i vårdcentralens vänt­rum och med många boende i området var den allmänna reaktionen stor oro och starkt negativ. Över 200 personer har redan skrivit på våra protestlistor, ”Lägg inte ned vårdcentra- len i Husby”.

En av de som drabbas allra värst är Hilltraut Serowy som bor i Husby och är 84 år. Hon tar sig till vårdcentralen i Husby med hjälp av sin rullator ungefär en gång i veckan. Det har den senaste tiden varit svårt nog inom stadsdelen med all snö och is.
– Jag tycker att det ska finnas vårdcentraler i både Husby och Akalla. Fler blir sjuka nu under vintern också, då är det ännu jobbigare att ta sig till Akalla, säger hon till Offensiv.
Försvinner vårdcentralen ökar risken att även apoteket stänger, då färre hämtar ut sina receptbelagda mediciner bara ett stenkast från vårdcentralen idag. Förutom att närservicen för- sämras riskerar detta med andra ord att ytterligare elda på den senaste tidens privatiseringsvåg.
– Vi har med Järvalyftets fina ord blivit lovade förbättrad service och upprustning av området. Det enda vi har fått se hittills är fortsatt avveckling.

Fatma Tekes sitter i väntrummet med sin dotter.
– Jag tycker inte det är ok, det är fullt här varje dag. Tandvården har också lagts ner, nu kommer det att krävas mycket mer planering och längre resväg för mig. Förr var det bara att gå ner, nu måste man ringa först, sen stå i kö.
Även Kerstin Andersson, 82, boende på Trondheimsgatan, reagerar starkt.
– Det här tycker jag inte om. Det är jämt fullt här, förskräckligt att behöva tjafsa.
Det här avslöjar hyckleriet från de politiker som väntat till efter valet in­nan man genomför en attack som denna, samtidigt som nedläggningen förberetts av en gemensam verksamhetschef för Husby och Akallas vårdcentraler.
På väg från vårdcentralen blir vi också uppringda av Eva Plars, som sedan några månader är gemensam verksamhetschef för de båda vårdcentralerna.
– Lokalerna i Husby är nedgångna och hyresavtalet med fastighetsägaren Locum går ut. I Akalla har vi fräscha lokaler och det är mer kostnadseffektivt med en större vårdcentral än två små, säger hon.
Att lokalerna är slitna och behöver upprustas instämmer flera ur personalen som Offensiv har talat med i, samtidigt som de har svårt att förstå var-för detta ska motivera en nedlägg­ning.
– Jag har visserligen inte varit och jämfört med den i Akalla, men visst finns det en del att göra här. Vi vill ändå gärna vara kvar, och vi har fler patienter än Akalla.

Vårdcentralen i Husby har 9 000 listade patienter, jämfört med Akallas 3 800. Enligt landstingets sjukvårdutskott är det inte fråga om någon nedskärning då all personal följer med till Akalla. Det finns dock inget som ty­der på att personalstyrkan inte minskas i nästa steg, då den sammanslagna vårdcentralen riskerar ett stort tapp av patienter.
Som av en slump planerar nämligen den privata husläkarmottagning som idag konkurrerar med vårdcentralen i Akalla att utyttja Vårdval Stockholms fria etableringsrätt och flytta till Kista galleria i samma veva som dessa förändringar genomförs. Det betyder en knivskarp konkurrens om Husbys patienter.

Inför stängningen kommer alla de idag niotusen listade patienterna i Husbys vårdcentral att få hem ett brev där de uppmanas att välja ny husläkare. Hur många som kommer att söka sig till någon av de privata istället för att följa med i flytten till Akalla är det idag ingen som vet.
Nätverket Järvas Framtid och Rättvisepartiet Socialisterna har redan börjat en kampanj för att rädda vårdcentralen – samtidigt med den alltjämt pågående striden mot hyreshöj- ningar.
Hundratals namn har redan samlats in i protest mot flytten – en nödvändighet för att visa på det breda motstånd som finns, men inte tillräck­ligt.
De som får betala priset för lands-tingets besparingar är Husbyborna, men utan kraftfulla protester från bredare befolkningsskikt är vårdcentralen förlorad.
Nya krafttag kommer att krävas om vi ska kunna tvinga landstinget att backa.

Rättvisepartiet Socialisterna konstaterar att Järvalyftet återigen vi­sar sig vara ett Järvasänk och vi kräver en vårdcentral i varje stadsdel som Husby, Akalla, Kista och Rinkeby, samt att Vårdval Stockholm rivs upp.
Offensivs läsare uppmanas att engagera sig i sitt närområde.

Carl Ornstein

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!