Lägg inte ner i Trollhättan – förstatliga Saab

2009-12-18 16:04:03
General Motors har meddelat att det inte blir någon försäljning av Saab till Spyker och att fabriken ska läggas ned. Det chockbeskedet till Trollhättan gavs på fredag eftermiddag.

 

Högerregeringen och särskilt Maud Olofsson bär nu tillsammans med GM ett huvudansvar för att tusentals jobb och ett unikt tekniskt kunnande slängs bort. Även det passiva och godtrogna agerandet från IF Metall och de andra facken både centralt och lokalt har bidragit.

 

Kravet på ett förstatligande av bilindustrin mötte starkt gensvar bland Saabs arbetare och ingenjörer i samband med den demonstration som anordnades i början av året, men har aldrig på allvar drivits av facken.

 

När alla andra möjligheter nu har bevisat sig vara luftslott måste kravet fortfarande ställas. Facken får inte låta regeringen komma undan.

 

Rättvisepartiet Socialisterna står för ett omedelbart förstatligande av Saab och Volvo under löntagarnas demokratiska kontroll. Den klimatkris som regeringarna visar sig lika handfallna inför i Köpenhamn kräver drastiska åtgärder. Ett statligt ägande av bilindustrin är en förutsättning för en snabb omställning av hela transportsektorn till kollektivtrafik och elbilar mm.

 

Jobben i Trollhättan och Västsverige måste räddas, samtidigt som ett viktigt steg kan tas mot klimatkrisen.

 

Chocken och ilskan måste nu vändas till kamp från facken, anställda och allmänheten i de berörda regionerna.

 

 

 

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!