Läkarstrejk trotsar Sudans diktatur

2016-10-12 16:34:34


Modig läkarstrejk i Sudan.

Tidigt på torsdagen den 6 oktober gick sudanesiska läkare ut i en öppen strejk på statliga sjukhus. Strejken är en följd av försämringar i landets sjukvård. 

Läkare har låga löner och outhärdliga arbetsvillkor. Läkarna arbetar också under riskfyllda förhållanden, vilket märks i den senaste tidens attacker från såväl säkerhetsstyrkor som arga patienter. För sudaneser förknippas oktober med revolutionen 1964. I ett sånt samhällsklimat är myndigheterna panikslagna över möjligheten att läkarstrejken kan sprida sig till andra sektorer.

Uttalandet från det oberoende facket i hjärtat av strejken, CCSD (centrala kommittén för sudanesiska läkare) har flera krav som fokuserar på förbättrade arbetsvillkor, att lagar instiftas för att skydda läkare och förser dem med nödvändig medicinsk utrustning, vilket de flesta sjukhus inte har och som leder till att patienters liv går förlorade. Vad som är viktigt är att CCSD argumenterar för att strejken kommer att fortsätta till dess att kraven är mötta. 

Strejken har varit exceptionellt gedigen hittills och har vuxit sig större dag för dag. Den har spridits som en löpeld över landet. Antalet strejkande sjukhus var på måndagen den 10 oktober hela 78 stycken, vilket kan jämföras med 65 fredagen innan och 56 på strejkens första dag. Detta efter blott fem dagar.

Strejkaktionerna har starkt stöd, särskilt bland läkare och allmänpraktiserande läkare. Hundratals har uttryckt att de deltar i strejken. Men solidariteten går bortom bara läkarna. De apoteks- anställdas fack och lärarfacket har uttryckt sin solidaritet med läkarna. Strejken har också pressat politiska partier, som Kommunistpartiet och det prokapitalistiska National Umma Party samt politiska rörelser som ”Sudan Change Now”, att offentligt ge sitt stöd till strejken.

Detta är den andra läkarstrejken sedan Omar al-Bashirs regering tog makten i en militärkupp år 1989, där den första ägde rum i december samma år. Sedan dess har försämringen av sjukvårdssektorn fortsatt kontinuerligt som ett resultat av regeringspolitiken, vilken har som mål att privatisera sjukvårdssektorn och göra medicin och sjukvård till en vara, ställa in gratis behandling etcetera. 

Talande är att regeringen officiellt inte ger mer än 2 procent av budgeten till sjukvårdssektorn, men spenderar över en fjärdedel på militären.

All media bevakas noggrant av säkerhetsstyrkor och underrättelsetjänsten för att förhindra nyhetsspridning av strejken. Tidningsredaktörer varnas om att inte ha med något om den växande revolten på sjukhusen. Dock har nyheten om strejken nått extern media och sociala medier.

Om läkarna vinner sina krav kan deras kamp bli en gnista för andra arbetare och unga för att de ska kämpa för sina krav. Därför behöver läkarna vårt ovillkorliga stöd. 

Sprid nyheten om läkarstrejken och skicka protestbrev till den sudanesiska sjukvårdsmyndigheten, info@fmoh.gov.sd, med kopior till cwi@worldsoc.co.uk. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!