Landets högsta patientavgifter i S-M-styrda Region Jämtland/Härjedalen

2016-02-17 15:22:44
Under år 2015 gjorde region Jämtland/Härjedalen en ”förlust” på 9 781 kronor per invånare. För att råda bot på detta beslöt Socialdemokraterna och Moderaterna att i mitten av oktober bryta sina tidigare allianser och tillsammans styra regionen. 

Socialdemokraterna och Moderaterna beslöt att ta detta steg utan att nämna något för sina tidigare samarbetspartners. Strax innan tillkännagivandet fick de andra partierna vetskap om den nya konstellationen via SMS. ”Jag trodde att det bara var tonåringar som gjorde slut via SMS!”, kommenterade Centerns Eva Hellstrand till SVT den 14 oktober ifjol. 

Den 10 februari kom då beslutet som påstås ska rädda regionens ekonomi. Avgiften vid sjukbesök chockhöjs, från dagens 150 kronor till 300 kronor, högst i landet. Även besök hos distriktssköterska och sjukgymnast, som hittills har kostat 100 kronor, kommer att kosta 300 kronor ”för att få en enhetlig patientavgift”. Tidigare har barn och ungdomar upp till 20 års ålder haft gratis läkarvård. Nu sänks åldersgränsen till 18 år. Allt ska gälla från den 1 april i år. På det här sättet beräknar man få in ytterligare 23 miljoner kronor. 

”Det här kommer att kännas bland vanligt folk”, kommenterade Moderaternas Christer Siwertsson. Socialdemokraten Ann-Mari Johansson tröstar alla med att man kommer att kunna betala avgiften med avbetalning. ”De som har det allra sämst ekonomiskt finns det andra skyddsnät för”, tröstar hon sig med. 

Visst kommer det att kännas. Hur många kommer att dra sig för att ta kontakt med sjukvården och därmed riskera att förvärra sin åkomma? En förvärrad åkomma blir dyrare att behandla än en som behandlas i tid.

Från den 1 april har jämtarna landets högsta patientavgift. Genomsnittslönen däremot hör till de lägsta i landet. 

Socialdemokraterna och Moderaterna har försökt samarbeta förut, innan förra valet år 2014. Det var ett experiment som slutade med förskräckelse. Man beslöt nämligen att sluta tvärt med stafettläkare. Följden blev att många ordinarie läkare sade upp sig för att deras arbetsbörda skulle bli alldeles för hög. 

Dåvarande landstinget fick då krypa till korset och börja anställa stafettläkare igen. Återstår att se hur utfallet blir den här gången. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!