”Läraravsked får det att koka”

2018-04-05 13:55:35

foto: Christer Bergström
Rekarnegymnasiet är en av de skolor som hotas av nedskärningsplanerna. Men redan har kamp lönat sig.

Det kokar bland elever, föräldrar och lärare i Eskilstuna. Den styrande koalitionen bestående av S, M och C driver igenom katastrofala nedskärningar inom skolan. 97 tjänster hotas. Det är till och med lärare som har fått gå mitt i terminen som en konsekvens av nedskärningarna. Elever har redan strejkat mot dessa nedskärningar.

Elever på fordonsprogrammet vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna strejkade den 8 mars i protest mot att deras klassföreståndare sparkats för att skolan skulle minska utgifterna. Upprörda lärare har skrivit insändare och artiklar.
Politikerna säger att det inte är fråga om nedskärningar, utan att det är gamla underskott som skolorna nu måste göra sig av med. Om politikerna får som de vill kan det bli 97 lärare som får gå från sina tjänster i Eskilstuna kommun. 

Men politikerna är pressade av att det kokar bland lärare och elever, och har åkt ut till olika skolor och hållit möten med personalen för att försöka lugna ned stämningarna. Magnus Svensson, lärare i historia och svenska på Rekarnegymnasiet, berättar för Offensiv:
– Jag frågade om vi inte kommer att få ökad arbetsbelastning, med fler elever per lärare, fler undervisningstimmar och så vidare, och då skruvade förvaltningsledningen och politikerna bara på sig.
Magnus menar att om det blir en ökad arbetsbelastning på lärarna, då är det en nedskärning som kommer att påverka undervisningen negativt, eftersom det blir mindre tid till lektionsplanering, mindre tid till varje elev och så vidare. 

Hur är stämningen bland lärarna just nu?
– Alla går och är avvaktande, men om det blir ökad arbetsbelastning i höst kommer det att bli ett ramaskri bland lärarna, säger Magnus och fortsätter:
– Men nu sjuder det rejält inom förskolan och de kommer kanske att hålla grytan kokande. Det blir intressant att se vad som händer i höst.
Tvärtemot vad politikerna säger handlar det inte om ekonomi, utan om politik.

Resurserna finns – hos storföretag, banker och superrika. Stockholmsbörsens stora bolag, de så kallade Large Cap-bolagen, delar ut 263 miljarder kronor till aktieägarna i år. Detta är mer än vad alla kommuner i Sverige tillsammans satsar på skola och barnomsorg under ett år (260 miljarder kronor under 2016).
Christer Bergström från Rättvisepartiet Socialisterna i Eskilstuna menar att det går att ta lärdom av elevstrejken och de proteströster som har hörts.
– Detta lilla – det var bara en klass som strejkade och lärarna begränsade sig till att skriva insändare – bidrog till att få politikerna att backa en del. Den lärare som eleverna strejkade för har nu återanställts. Men det är andra lärare som har fått gå. 

RS och Offensiv i Eskilstuna säger:
• För ett landsomfattande kommunuppror för att stoppa nedskärningarna!
• Till dess – riv upp alla nedskärningar inom skolan, dra tillbaka varslen, återanställ personalen som har fått gå!
• Skolan behöver rustas upp istället för att skäras ned! Skolan är vår framtid!
• Gemensam kamp för en rättvisepolitik där banker och storföretag sköts av samhället, för samhällets behov – istället för tvärtom, som det är idag!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!