Lärardemo i Malmö och Lund

2012-09-29 17:52:08
I Malmö samlades ett hundratal lärare för att visa sitt missnöje mot svekavtalet.

– Det var ett fegt avtal! De två sifferlösa åren kan i princip innebära väldigt liten löneökning eller ingen alls, beklagar Elin Hasselberg, gymnasielärare på Malmö Borgarskola, för Offensiv. Hon berättar vidare att hon tillsammans med sina kollegor hade diskuterat strejk. På hennes arbetsplats saknas förtroende för fackledningen och några kollegor kräver nu en extra kongress för att avsätta ledningen.

– Det var dåligt av facket att gå med på avtalet, det fanns beredskap för strejk och goda förutsättningar för att få igenom ett bättre avtal”, sade gymnasieläraren Lena Jönsson till Offensiv.

Talare på Stortorget var högstadieläraren Uvidu Ivan som krävde fackföreningsledningens avgång:

– De som har skrivit under det förträder inte mina intressen, därför kräver jag att de som har förhandlat fram avtalet avgår!

Ovido berättade senare för Offensiv att han hellre skulle ta ett eventuellt nederlag efter en strejk och få behålla sin värdighet, än att acceptera en sådan här kapitulation.

Camilo Flores
Även i Lund samlades dryga 20-talet lärare.

En gymnasielärare berättade för Offensiv att det finns en stor besvikelse bland kollegorna över det dåliga avtalet och att man var redo för en konflikt. Utöver lönefrågan var demonstranterna missnöjda över att man över huvudtaget inte har berört frågan om den ständigt ökande arbetsbördan. Talaren poängterade att hennes arbetsbörda har ökat med 50 procent, men att det inte på något sätt avspeglas i löneutvecklingen. Hon påpekade däremot att lärarna inte borde gå ur facket, utan att man borde försöka att förändra det.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!