”Lärarlönerna har sänkts 30-50 %”

2009-11-18 18:01:40
Lärarna tillhör en av de värst drabbade grupperna i det krisdrabba­de Lettland, där nära hälften av skolorna har stängts och lärarnas löner har sänkts med runt 40 procent.
– En genomsnittlig lärarlön har gått från 350 lats till 250 lats [från 5 000 till 3 600 kronor] under 2009, berättar Janis Krastins, vice ordförande i utbildnings- och forskningsfacket LIZDA, i en intervju med Offensiv, fredagen den 13 november.
Det fackföreningen först trodde ”bara” skulle vara en 20-procentig lönesänkning vid det första budgetförslaget som regeringen lade fram visa- de sig istället vara nästan det dubbla. Bland universitetslärare har man sett en lönesänkning på 30-50 procent.

Janis Krastins berättade också om den så kallade ”pengarna följer barnen”-reformen, som innebar en slags skolpeng där staten delar ut pen­gar till skolor utifrån vilket elevunder­lag man har. Detta innebär att många skolor på landsbygden tvingas stänga då elevunderlaget är lågt. Samtidigt blir skolorna inne i städerna överfyll­da.
– Det är helt normalt med 30-40 elever per klass, berättar gymnasieele-verna Karlis och Girts utanför en gymnasieskola i Riga.
LIZDA anordnande en demonstration i våras, då 12 000 lärare tåga­de genom Riga i protest mot nedskär- ningarna. Det visar att de förstår behovet av att organisera sig och rikta protester mot de extrema nedskärningarna som drabbar den offentliga sektorn i landet. Vad som krävs är fler protestaktioner och till och med strejker bland lärarna.
Janis Krastins berättar att man har fått en del stöduttalanden från exempelvis de svenska och norska lärarfacken under bland annat protesterna i våras samt att man har representanter från de olika fackföreningarna som då och då träffas, men något tätare samarbete har man tyvärr inte.

Nästa steg som behöver diskuteras är koordinerade solidaritetsaktioner bland lärare över hela Europa för att tillsammans kräva och kämpa för ordentliga resurser till skola och utbildning, inte att utbildningssektorn ska behöva betala för bankdirektörernas kris.
Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!