Lärlingssystem – en ny låglönemarknad

2009-07-08 14:08:01
Folkpartiet har lagt fram ett förslag om ett nytt lärlingssystem som enligt dem ska minska ungdomsarbetslösheten.
Förslaget innebär billig arbetskraft då ungdomarna får en så kallad lärlingslön som ligger på omkring hälften av en normal nivå.

Förslaget om nytt lärlingssystem är ytterligare ett steg till att skapa en låglönemarknad där arbetsgivarna kan välja och vraka bland arbetssökande och på det sättet göra större vinster.

I Folkpartiets rapport om ungdomsarbetslöshet som presenterades i Almedalen under politikerveckan står det även att lärlingssystemet ska ”fånga upp svaga elever”, vilket för storföretagen innebär två flugor i en smäll. Dels behöver man inte satsa mer resurser för att ungdomar ska klara skolan, dels skapar man ett nytt skikt billig arbetskraft.
Det står också att det ska göras attraktivt för arbetsgivare att anställa ungdomar, vilket i klartext betyder dålig lön och dåliga arbetsvillkor.
– Erfarenhet är värt en högre lön, ungdomar måste kunna anställas till en något lägre lön än personer med lång erfarenhet, säger Jan Björklund om förslaget i ett uttalande.
Men det är bara tomma fraser. Varken högerregeringen eller socialdemokraterna har en politik som kan rädda jobb och minska arbetslösheten bland någon grupp i samhället.

Folkpartiet sållar agnarna från vetet istället för att ge alla barn och ungdomar samma möjligheter.

Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!