”Låt Bostadsbolaget ta över beståndet”

2015-12-02 16:40:31

foto: Erik Yngvesson
Kampen för kommunaliserade bostäder i Hammarkullen fortsätter.

Hyresgästföreningen mobiliserar för en kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen, nordöstra Göteborg. På torsdag den 3 december kommer frågan att avgöras i kommunfullmäktige.

Det kommunala Bostadsbolaget aviserade i oktober att man vill gå in och köpa upp de 890 lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens gård som ägs av D. Carnegie & Co och förvaltas av dess dotterbolag Graf­lunds. Då köpet är så pass stort – 493 miljoner kronor – krävs ett godkännande från kommunfullmäktige.

De rödgrönrosa i kommunfullmäktige säger ja till köpet, men Alliansen, med Moderaterna i spetsen, säger nej. 

På kommunstyrelsens möte den 18 november bordlades frågan på initiativ av Alliansen. När kommunstyrelsen på nytt samlades tisdagen den 25 november fick man stöd för en kommunalisering efter att den tidigare moderaten, numera politiska vilden, Martin Wannholt röstat med de rödgröna och SD lagt ned sin röst.

På kommunfullmäktiges möte på torsdag den 3 december avgörs frågan om det blir Bostadsbolaget som tar över eller om man öppnar upp för nya riskkapitalister och kortsiktiga ägare. Frågan står nu och väger. Får M, L (fd FP) och KD med sig SD och Vägvalet och köpslår med Wannholt kan de stoppa en kommunalisering.

På torsdag, när kommunfullmäktige ska fatta beslut, demonstrerar Hyresgästföreningen för en kommunalisering. Initiativet kommer från Hyresgästföreningen Angered och beslutet att demonstrera fattades på en konferens med 16 lokala hyresgästföreningar.

Kravet på kommunalisering har vuxit i Hammarkullen under flera år. De rödgröna har tagit till sig kravet underifrån om att det är dags att allmännyttan tar över som en ansvarsfull och långsiktig ägare. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som har kämpat för renovering och upprustning av Bredfjällsgatan och Gropens Gård med krav på kommunalisering sedan år 2012, stöder Hyresgästföreningens demonstration.

– En seger för kommunalisering skulle sända en viktig politisk signal. Vi har sett 30 år av utförsäljningar och privatiseringar. Nu kan vi genom pressen underifrån få se en kommunalisering, vilket skulle vara ett politiskt genombrott, säger Minela Mahmutovic, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg.

RS menar också att det är viktigt att slå vakt om hyresrätten. Vi vet att det finns ett intresse hos både Alliansen och de rödgröna om att omvandla vissa av lägenheterna till bostadsrätter. Det finns också förslag om att sälja ut andra fastigheter hos allmännyttan. Det är något som måste bekämpas, men först står striden om Bredfjällsgatan och Gropens gård.

Om striden om Bredfjällsgatan och Gropens gård blir segerrik kommer kommande mobiliseringar att handla om att pressa Bostadsbolaget till att garantera inflytande och demokratisk kontroll av hyresgästerna vid upprustning. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!