Låt de afghanska flyktingarna stanna

2008-03-26 14:23:18
Utan kläder, mat eller pengar lämnades de i Kabul mitt i den kalla vintern. Rahim Jafari, Naim Sardari, Feraidon Rafiq och Jalil Hosani var några av de sex afghaner som utvisades från Göteborg med specialchartrat plan förra tisdagen, trots flera protester.

De senaste veckorna har polis och Migrationsverket hämtat afghaner från hem, skolor och arbetsplatser för att sätta dem i förvar i väntan på massutvisning. Flera demonstrationer har följt runt om i landet mot behandlingen.

Bråttom att utvisa

Enligt planerna skulle 19 afghanska flyktingar utvisas med ett specialchartrat plan under tisdagen. Skälen till att så många flyktingar skulle utvisas är framförallt två:
Den 26 mars ska riksdagen ta beslut om det pågår en väpnad konflikt i hela Afghanistan eller inte.
Blir utslaget att det pågår en väpnad konflikt, skulle många kunna få uppehållstillstånd. Migrationsverket och svenska myndigheter vill därför utvisa så många som möjligt innan dess.
Den andra anledningen är att den reguljära flyglinjen mellan Baku och Kabul stängs inom kort. I dagsläget är det den enda möjliga flygvägen till Kabul när det gäller utvisningar. Det var sista chansen att använda den, så man chartrade ett flygplan till Baku och åkte sedan reguljärt till Kabul.

I hand- och fotfängsel

– Vi kände oss som kriminella, satt med hand- och fotfängsel hela vägen, säger Jalil Hosani från Kabul till Offensiv.
Det blev emellertid inte 19 som utvisades. I sista stund ställde polisen in 12 avvisningar efter att UNHCR (FN:s flyktingkommissariat) kommit med invändningar mot utvisningar till Kabul. Dagen innan stoppade UNHCR även en utvisning av Adel Enayatulla till Afghanistan.
Även UD avrådde från att utvisa så många, inte av humanitära utan av rent politiska och taktiska skäl. Sverige, Afghanistan och UNHCR har slutit ett återvändandeavtal som innebär att Afghanistan förbundit sig att även ta emot de asylsökande som utvisas med tvång. Det avtalet äventyrades nu.

Till fattigdom och förtryck

– Att ankomma med så många personer vid ett och samma tillfälle skulle inte se så bra ut i afghanska ögon. Det skulle kunna påverka det framtida samarbetet mellan Sverige och Afghanistan, säger Per Löwenberg som är avdelningsdirektör på Rikspolisstyrelsen till Sveriges Radio.
Svenska myndigheter och Migrationsverket blundar helt för den verklighet som finns i Afghanistan. Landet präglas av misär, våld och ett extremt kvinnoförtryck samtidigt som lokala krigsherrar gör extrema vinster på opiumhandel.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer tillsammans med andra att göra allt för att stoppa utvisningar och kämpar för att de svenska och andra utländska styrkor dras bort från Afghanistan.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!