Låt Hässelbyborna bestämma om Allhuset Mittibyn

2012-11-08 15:32:22
Allhuset öppnades på hösten 2009. Det har på kort tid hunnit bli en viktig mötesplats för Hässelbybor. Nu hotas det av nedläggning på grund av pengabrist. Stadsdelsnämndens högermajoritet avsäger  sig ansvaret, men berättar inte för västerortsborna att nedläggningen är en direkt följd av deras politik. Vi går här igenom varför.

På stadshushögerns direktiv har de kommunala bostadsbolagen sålt ut tusentals lägenheter i Hässelby och Vällingby. Allhuset har finansierats av de tre stora kommunala bostadsbolagen i Västerort: Svenska Bostäder, Familjebostäder och ­Stockholmshem.
Familjebostäder drar sig nu ur Allhuset eftersom de sålt sina fastigheter i Hässelby till det vinstdrivande aktiebolaget Willhem. Det ­rimliga vore om Willhem tar över Familjebostäders andel av finanseringen, men detta är något som de inte tänker göra. Och stadsdelsnämnden vägrar att betala den lilla summa som därmed fattas. Resultatet blir att Allhuset läggs ner.

Som Rättvisepartiet Socialisterna i Västerort tidigare påpekat, har privatiseringar sällan lett till ökat samhällsansvar från de redan rika. Snarare vittnar privatiseringen, av till exempel Hässelbys och Vällingbys köpcentrum, om det motsatta. Vinsten går före människan. För att undvika detta i fortsättningen vill Rättvisepartiet Socialisterna att privatise­ringarna rivs upp och att bostadsbo­lagen ställs under de boendes demokratiska kontroll.
Varför stadsdelsförvaltningen redan har ett växande ­rekordunderskott på 67 miljoner kronor är det många som undrar över.
Ett som är säkert är att Hässelbyborna inte ska tvingas betala det med sina sista öppna möteslokaler i hela Hässelby. Stadsdelen måste naturligtvis skjuta till de små resurserna som krävs medan en långsiktig lösning kan förhandlas fram med de privata aktörerna eller deras huvudman – Stockholms stad.

Många är upprörda över den planerade nedläggningen. Det räcker inte. Vi måste organisera oss och ta strid om Allhuset ska vara kvar. Allhusets försvarare har redan samlats i den första protesten. Demonstrationer, namninsamlingar och ockupationer är alla möjliga kampmetoder. Men verksamheten stänger vid årsskiftet. Tiden rinner ut.
Lucia Collazos
Bilbo Göransson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!