Låt Laziz och hans familj stanna!

2010-06-09 14:27:41
Familjen Sharifov i Haninge hotas av utvisning, tillbaka till ett liv av våld och diskriminering. 15-årige Laziz Sharifov är elev på Jordbromalmsskolan, har just vunnit SM-guld i boxning och spås en lysande framtid. Men nu vill Migrationsverket tvinga Laziz med sin pappa, mamma och två bröder tillbaka till Kazakstan.

Under kommunfullmäktigemötet i måndags tog Rättvisepartiet Socialisterna upp Laziz fall från talarstolen och samlade in namnunderskrifter för att familjen ska få stanna. Hittills har 21 ledamöter, cirka en tredjedel, skrivit på, bland dessa Kommunalrådet Gilbert De Wendel (M).

Familjen kom till Sverige i augusti 2008 i hopp om ett bättre liv. De tillhör folkgruppen uzbeker som utgör två procent av Kazakstans befolkning och utsätts ofta för trakasserier, diskriminering och våld. Både Laziz och hans bröder har utstått våld.
– Nu har vi fått nej tre gånger. Migrationsverket vill genomföra utvisningen när som helst, berättar Laziz, som är mycket rädd.
– Min pappa har slagit mamma, så vi har fått skyddat boende av Migrationsverket, vilket är bra. Mamma är mycket rädd, både för pappa och för att skickas tillbaka. Tidigare var det planerat att vi skulle utvisas med samma flygplan, hur det nu blir vet jag inte. Vi vill stanna, vi vill inte åka.

Laziz klasskamrater på Jordbromalmskolan och hela boxningsklubben i Brandbergen stöttar Laziz och hans familjs rätt att stanna, över 3 300 personer har gått med i stödgruppen på facebook ”Låt Laziz & hans familj stanna kvar i Sverige!” Det visar vilket stöd de har.
Migrationsverket har en annan åsikt. Endast 7 av 263 ansökningar om asyl av flyktingar från Kazakstan beviljades förra året.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) stödjer och kämpar för att familjen Sharifov ska få uppehållstillstånd. RS, som har ett systerparti i Kazakstan, är väl bekanta med förhållandena där.
– Arbetarledare och oppositionella fängslas av polisen hela tiden och protester är i praktiken inte tillåtna, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Tidigare kampanjer har visat att protester kan göra en stor skillnad och att det går att få migrationsverket att backa. Det behövs också protester mot de politiker som är ansvariga för den omänskliga flyktingpolitiken och de arbetsgivare som utnyttjar flyktingar och dumpar löner. Vi kräver att regeringen utfärdar en allmän amnesti för alla som idag tvingas leva gömda.
Nu krävs det omedelbara protester för att familjen ska få stanna kvar i Sverige!
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!