Låt umeborna besluta om badhuset!

2006-05-16 19:50:00
Så har då den graderade rösträtten i praktiken återinförts i Umeå. Ditt inflytande över stadens planering bestäms utifrån hur mycket pengar du har.

Kommunalråden Lennart Holmlund (s) och Britt-Marie Löfgren (fp) har träffar med Balticgruppen om projektet "Staden mellan broarna". Och nu ska kommunledningen tillfråga fastighetsägare, köpmän och hotellägare om de vill ha ett badhus på kajen. Och vill dom det, då blir det kajen. Så verkar Holmlund och Löfgren resonera.

Att få av Umeås invånare verkar vilja ha det nya badhuset på kajen, struntar Löfgren och Holmlund totalt i. Umeås invånare har bara att rätta sig efter vad byggherrar och köpmän anser. När frågan kom upp i kommunfullmäktige var dessutom Holmlunds åsikt att fullmäktige, som ju är folkvalt, inte ska besluta om innehåll och placering vad gäller badhuset.

Rättvisepartiet Socialisterna sa tidigt nej till ett badhus på kajen. En så omfattande byggnation kommer förstöra området karaktär och dessutom med största sannolikhet innebära att Hamnmagasinet måste rivas. Vi vill istället att kajen ska göras om till en mötesplats för unga och äldre. Såväl på sommaren som på vintern. Parker, caféer, en utomhusscen och en skridskobana på vintern är några av möjligheterna. Hamnmagasinets verksamhet kunde byggas ut, t ex med ett nattöppet café med olika aktiviteter för ungdomar. Därmed skulle ett drogfritt alternativ i centrum kunna skapas.

Vi är inte motståndare till att fastighetsägare och köpmän deltar i diskussionen om hur centrum ska utformas, och även bidrar ekonomiskt. Men det är inte dom som ska bestämma var t ex badhuset ska ligga! Att nu Umeås ledande politiker öppet deklarerar att dom struntar i folkviljan när det gäller badhuset, gör att vi kräver en lokal folkomröstning i denna fråga.

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund
Per-Olov Johansson
Anna Hedlund

Rättvisepartiet Socialisternas
kommunfullmäktigegrupp

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!