Leipzig – 10 000 stoppade nazistmarscherna

2006-07-28 13:49:13
Under de senaste veckorna har flera stora demonstrationer genomförts i Tyskland mot hotet från nazismen.

Även media har tvingats uppmärksamma nazisternas våld, särskilt efter att nazister i Potsdam attackerat en mörkhyad man med tyskt medborgarskap så brutalt att han låg i koma i flera veckor.
Denna och andra attacker har på nytt ökat medvetenheten om den fara och det hot som nazisterna utgör. Många har åter blivit aktiva i kampen mot nazism och rasism. Det märktes inte minst i samband med de stora demonstrationerna mot nazisternas marscher på 1 maj i år.
Den 1 maj arrangerade nazistiska NPD och de så kallade ”Freie Kameratschaften” (nazistiska, paramilitäriska organisationer) flera marscher. Men det var främst till Rostock i Mecklenburg/Vorpommern man mobiliserade, med siktet på delstatsvalet under parollen ”Tyskar ska ha arbete först”.

Undantagstillstånd

SAV och andra organisationer mobiliserade för att stoppa marschen. Men den väldiga polisinsatsen på 4 000 man innebar att det rådde undantagstillstånd i Rostock. Polisen och myndigheter gav nazisterna tillstånd att marschera, men tillät inga motdemonstrationer.
Trots detta samlades 5 000 motdemonstranter i innerstaden, men deras demonstration stoppades av polisen, vilket gav de 1 500 nazisterna en möjlighet att marschera.
SAV kritiserade självfallet polisens agerande, men också exempelvis DGB (tyska LO) och Linkspartei/PDS i Rostock som tillsammans med de etablerade partierna och lokala företag bildade ett påstått brett nätverk mot rasismen. Det vill säga DGB och Linkspartei.PDS samarbetade hellre med dem som är ansvariga för rasism, arbetslöshet och nedskärningar än med dem som ville kämpa.
Detta nätverk organiserade en medborgarfest långt ifrån nazisterna som provokativt marscherade samma väg som DGB-tåget i Rostock normalt går 1 maj.
I Leipzig samma dag ville NPD marschera under mottot: ”Arbete åt miljoner istället för vinster åt miljonärer”. Här organiserade ett nätverk av olika organisationer och fackföreningar, inklusive SAV, en massdemonstration med sikte på att stoppa nazistmarschen och kunde med sina 10 000 helt stoppa de två nazistmarscher som skulle äga rum.

Stoppa NPD

SAV i Leipzig och Rostock fortsätter med kampanjen mot NPD. Möjligheten finns att NPD tar plats i delstatsparlamentet i Mecklenburg/Vorpommern i höst. Just därför är det viktigt att WASG ställer upp i valet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!