Lettlands regering föll

2009-02-26 00:32:03




Vi har redan sett Islands regering falla på grund av finanskrisen. Nu har turen kommit till Lettland där premiärministern Ivars Goldmanis och hans koalitionsrege- ring föll i fredags.

Lettland har skakats av massprotester, kravaller och bondeuppror efter de brutala nedskärningar man tvingats till för att få 7,5 miljarder euro i nödlån från IMF. Landet befinner sig nu i sin djupaste kris sedan självständigheten i början av 1990-talet.
Ekonomin väntas krympa med 12 procent i år och man har den högsta arbetslösheten i hela Europa.
I oktober låg arbetslösheten på 8,3 procent, i december på 10 procent och den har fortsatt skjuta i höjden för att nu ligga på 12,7 procent. Arbetslösheten har slagit över hela landet, i alla sociala grupperingar.

Detta är en stark kontrast till den ”guldålder” som varit i Lettland där man så sent som 2006 var den snabbast växande ekonomin i Europa.
Lettlands ekonomi är i fritt fall och läget förvärras för varje dag som går. Det går också ständigt rykten om att en devalvering planeras.
Ivars Goldmanis och hans avgående koalitionsregering har länge anklagats för korruption och har det lägsta förtroendet av alla regeringar i EU enligt opinionsundersökningar.
Ilskan och frustrationen bland folk är skyhög, vilket märktes under lördagen då runt 400 personer deltog i en protest där man turades om att kasta skor och snöbollar på bilder av hatade politiker i Lettlands näst störs-ta stad Daugavpils.

I Lettland behövs nu ett kämpan­de arbetarparti som tydligt kan ena protesterna och visa vägen framåt mot korrupta politiker och mot det kapitalistiska system som nu står in­för sin djupaste kris sedan 1930-talet.

Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!