Lex Carema antogs av Folkriksdag

2012-09-20 16:25:32
När Välfärd utan vinsts demonstrantion tågat från Sergels torg till Mynttorget (som ligger vid riksdagen) den 17 september tog Teater Tribunalens ”Folkriksdag” över.

Håkan Blomkvist presenterade:
– Från och med nu är det här en Folkriksdag och ni är ledamöter! Imorgon öppnar den parlamentariska riksdagen här… Problemet är att de inte representerar majoriteten av folket i den frågan som vi ska ­diskutera här, och som vi samlats kring.
Ett enda förslag lades från ”Välfärdsutskottet” – en lagstiftning mot vinster i välfärden: Lex Carema (se nedan).

Filippa Bourgeois-Börsén (spelad av Anna Belstock) använde högerns mest välkända, slitna fraser och argu­ment mot lagförslaget. Hon började med att hälsa alla välkomna:
– Oärade gatuledamöter!

Efter Bourgeois-Börséns inlägg i debatten följde talare från fackliga organisationer och av ­högerpolitiken utsatta arbetsplatser runt om i Stockholm.
– Vi har idag en situation där ute, där var tredje buss körs av en förare utan fast anställning, sa Peter Boström, facklig företrädare för bussförarna i Södertälje, och yrkade bifall på lagförslaget mot vinster.
Gunnar Westin, Anita Salfvén, Hasse Nilsson, Tove Liljeholm med flera argumenterade också för lagförslaget. När tiden för röstning väl var inne, var alla demonstrationsdeltagare eniga. Alla för, ingen emot!
Anna Löfgren

”LAG MOT VINSTER I VÄLFÄRDEN”

§1 Lagens omfattning
Denna lag gäller villkor för att ­driva offentligt finansierad välfärd, som skola, barnomsorg och äldrevård, liksom statlig organisering av infra­struktur som post och kollektivtrafik.

§2 Principerna för offentligt finansierad välfärd och infrastruktur
Organiseringen av den offentligt finansierade välfärden, liksom den centrala infrastrukturen, är en gemensam angelägenhet underställd demokratisk kontroll.
Inga statliga eller kommunala bidrag kan tillfalla vinstdrivande företag vars överskott går till ­vinster åt företag, koncerner, riskkapitalbo­lag eller enskilda spekulanter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!