”Liknar kampen mot apartheid”

2006-12-10 16:53:37




Den kamp som invånarna i Foreman Road, en av Durbans så kallade ”informella bosättningar”, fört för land, bostäder och grundläggande service som vatten, el och avlopp ger en bild av dagens Sydafrika.

I Foreman Road bor 8 000 människor, många av dem sedan 20 år tillbaka, i skjul byggda av kartong, plastsäckar, plåt och plankbitar. Det finns en vattenkran och tre toaletter för alla att dela på. När det regnar kommer stinkande gyttja in överallt, när det är varmt kokar det nästan under plåt och plastsäckar. Trots att vardagen i sig är en kamp som är svår för någon utifrån att föreställa sig drog människorna här för drygt ett år sedan tillsammans med andra ”skjulinvånare” runt om i Durban igång en av landets mäktigaste kamporganisationer på senare år.

Fattiga revolterar

Efter att relativt stillsamt ha förhandlat med kommun och regering i åratal och inte fått annat än tomma löften och svek beslöt sig några områden för att tillsammans lansera ett ”år av aktion” 2005. Det ledde till att 20 000 människor i 14 olika ”informella bosättningar” slöt sig samman i organisationen Abahlali baseMjondolo Movement South Africa (ungefär ”Skjulinvånarnas rörelse”) i november förra året. Proteströrelsen har skakat staden och knutit band till andra rörelser runt om i landet. Bland annat är vi i Democratic Socialist Movement och Socialist Student Movement delaktiga (Rättvisepartiet Socialisternas respektive Elevkampanjens systerorganisationer i Sydafrika).
Abahlalis kamp är en del av en stigande våg av protester. Dagens kamp bedrivs med ett ursinne som liknar kampen mot apartheid. Abahlalimedlemmarna har till exempel i stor utsträckning varit ANC-medlemmar under lång tid. Många är det säkert fortfarande på papperet, men det senaste året har de demonstrerat mot ANC:s kommunfullmäktigeledamöter, borgmästare och ministrar.
De har ockuperat en politikers tomt när de blev bortkörda från sina hem, de har blockerat vägar med brinnande barrikader, iscensatt en politikers skenbegravning. De har blivit häktade, slagna, till och med skjutna – för politikerna har svarat med att förbjuda deras demonstrationer och skicka polis med hundar, tårgas och skarp ammunition.
Liknande repression möter protester över hela landet. Samtidigt verkar protesterna nu bli mer och mer samordnade och ställa fler och mer långtgående krav. 

Kamp för gratis utbildning

Kravet på gratis utbildning förenar Abahlali med Socialist Student Movement. Skolelever och föräldrar har tagit upp kravet i protester runt om i landet. Idag hotas tusentals studenter av uteslutning från universitet och högskolor för att de inte kunnat betala avgifterna (som kan uppgå till cirka 20 000 rand per år). Liksom föregående år har det i år varit protester och strejker på flera universitet.
På University of KwaZulu-Natal i Durban enades arbetare och studenter i en strejk som efter nio dagar gav seger. Lönerna höjdes, ledningens attacker på arbetarnas förmåner stoppades liksom en planerad fördubbling av studenternas inskrivningsavgift.
De olika protesterna äger rum samtidigt som Sydafrika upplever sin största ekonomiska boom på 40 år.
Tillväxten är dock full av motsägelser. Den sydafrikanska valutan, randen, är stark (övervärderad) tack vare att utländsk valuta strömmar in – till spekulation, inte produktion. Räntan är hög jämfört med de flesta avancerade industriländers, men låg med sydafrikanska mått mätt. Sammantaget bidrar detta till å ena sidan konsumtionsboom och uppblåsta priser på till exempel fastigheter, å andra sidan till kris för exportorienterade industrier som gruv- och tillverkningsindustri, där hundratusentals jobb har skurits bort de senaste åren.
Samtidigt satsar regeringen på en del arbetskraftsintensiva infrastrukturprogram, och en del jobb, som dock till överväldigande del är tillfälliga och uselt betalda, har skapats. Den officiella arbetslösheten, 27 procent, har ändå stigit lite på grund av att fler aktivt söker jobb och därmed räknas i statistiken. Den verkliga arbetslösheten beräknas ligga på över 40 procent.
ASGISA (Accelerated Shared Growth Initiative for South Africa), en fortsättning på regeringens nyliberala program (GEAR), har lanserats som ett instrument för ”integrering av den andra ekonomin in i den första”. ”De två ekonomierna” är Mbekis skönskrivning av Sydafrikas enda, djupt ojämlika kapitalistiska ekonomi.
” Den andra ekonomin” sägs innefatta de som är uteslutna ur den formella ekonomin: till exempel de som lever på att samla på soptipparna eller säljer frukt eller annat längs gatorna. 2,1 miljoner människor beräknas arbeta inom denna ”informella sektor” och leva i akut fattigdom.
Du kan till exempel arbeta 14 timmar om dagen sex dagar i veckan på en restaurang och tjäna 300 rand i månaden.

Lättare att avskeda

När Mbeki nu talar om integration handlar det om att befästa och utvidga superexploateringen. Presidenten och de storföretagsintressen han representerar försöker få igenom ”arbetsmarknadsreformer” liknande de som är aktuella i exempelvis Frankrike: undantagande av unga och anställda i företag med under 200 anställda från Labour Relations Act. Det innebär att uppemot 90 procent av alla som har jobb skulle vara helt utan skydd vad gäller anställningstrygghet och arbetsmiljö.
Uppdelningen av ekonomierna i två delar är förstås falsk. Den så kallade ”första ekonomins” multinationella oljebolag har sina bensinmackar alldeles intill ”informella” bostadsområden som Foreman Road. Många av skjulinvånarna arbetar där eller på andra jobb, till exempel som väktare eller hembiträden åt de rika, men lönerna räcker inte ens till en bostad.
I en och samma ekonomi blir en klass av kapitalister och deras representanter rika på att exploatera lönearbetare och obetalt arbete i hem och på gator (till exempel insamlingen av kartong och metall för återvinning).
Vi i Democratic Socialist Movement (DSM) argumenterar för att ett nytt kämpande socialistiskt parti behövs för att ta kampen vidare.

Nytt parti och socialism

DSM deltar i massprotesterna, fackligt arbete och studentprotester där vi finns och diskuterar nu mer direkt behovet av en kampanj för formationen av ett sådant massparti. Den politiska medvetenheten har svängt så att den frågan från att ha varit närmast tabubelagd nu ses som relevant bland skikt av de som är aktiva i fackföreningar och andra organisationer. Fortfarande hålls dock utvecklingen tillbaka av ”arbetarklassens fängelse” – trepartsalliansen mellan ANC, kommunistpartiet SACP och fackföreningsfederationen COSATU.
SACP ställer inte upp självständigt i val utan på ANC-listor och har flera poster i regeringen där de hämningslöst bedriver arbetarfientlig politik, samtidigt som de med sin stalinistiska ideologi rättfärdigar för arbetarna varför de måste vänta på förbättringar. COSATU stödjer regeringen trots att dess medlemmar fått sina reallöner sänkta och till stor del är kvar på samma eller sämre undermåliga levnadsnivå som under apartheid.
COSATU bildades för 21 år sedan ur arbetarklassens modiga kamp mot apartheid, och har alltid varit en socialistisk organisation. Det är tack vare den förvirring som denna allians sår bland arbetare och unga som ANC-regeringen hittills kommit undan med att inte leverera annat än småsmulor till den arbetarklass vars revolt förde den till makten för tolv år sedan.

Liv Shange

Fotnot: 1 sydafrikansk rand motsvarar 1,24 svenska kronor (31 mars).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!