Liv tillbaka i Sydafrika – En seger för hela arbetarklassen

2013-07-16 08:43:19


Liv Shange möttes på flygplatsen i Sydafrika.

Söndagen den 14 juli kunde Liv Shange återvända till Sydafrika. Hon hade hotats med landsförvisning på grund av den politiska roll hon spelade i gruvarbetarnas kamp. WASP lanserade en försvarskampanj för Liv Shange för att sätta press på myndigheterna mot detta hot. Hittills har de varit tvungna att backa och lät Liv och hennes tre barn komma tillbaka.

– Hoten mot mig är en del av regeringens förberedelser för att avväpna arbetare inför de stora attacker som gruvbolagens chefer driver på för. Jag är inte rädd, jag kommer tillsammans med kamraterna att fortsätta stödja gruvarbetarnas och arbetarklassens kamp.
Attacken mot Liv Shange var inte en isolerad företeelse. Det är ett lågintensivt inbördeskrig som pågår i gruvorna, fackliga förtroendemän har blivit avstängda, fackliga aktivister trakasserats och fackföreningar har dragits till domstol. Hur ANC-regeringen hanterar politiska motståndare inom och utanför partiet visas dessutom genom hur de kastade ut ANC:s juridiska rådgivare Tlokwe efter att han avslöjat en korrupt major. 
Liv Shanges seger över regeringens repression är en seger för alla som utsätts för förtrycket i landet.

Försvarskampanjen för Liv Shange samlade in hundratals namnunderskrifter från olika organisationer, aktivister och fackliga organisationer. 
Många underskrifter samlades på gruvorna i Rustenburg och Carletonville. Välkända människor som författaren Don Materra deklarerade sitt stöd för Liv Shange. 
Folk från hela landet och internationellt skickade brev till departementet för inrikes frågor. Bland annat den irländska EU-parlamentsledamoten Paul Murphy, som även besvarade Mantashes anklagelser.
På söndagen, efter en lång och nervös väntan, gav en stor grupp bestående av WASP-kamrater samt lokala och fackliga aktivister, Liv ett varmt välkomnande. Under jubel och firande hissades Liv upp i luften av medlemmar i Amplats-arbetarnas kommitté.
– Efter att ha sagt att jag skulle behöva vänta i Sverige på att de godkänner min återkomst till Sydafrika har myndigheterna gjort en u-sväng. Det är tack vare trycket i försvarskampanjen, säger Liv.
Den eftergift som vunnits är att Liv fått återvända till Sydafrika på ett tre månaders besöksvisum. Men hon är på inrikesdepartementet för att lösa frågan om hennes invandrarstatus. Kampen mot att de ska missbruka sina befogenheter för att utvisa Liv fortsätter därför.

En skada på Liv är en skada på alla var skrivet på affischer på flygplatsen. Således är en seger för Liv en seger för alla. Vänstern, fackföreningar och lokalsamhällen måste nu enas mot allt förtryck och diskutera fram en strategi för hur man kan bekämpa regeringens och gruvchefernas politik.

Meshack Komane, 
Democratic Socialist Movement (CWI Sydafrika)

Bakgrund: Liv och WASP utmanar ANC

På tisdagen den 11 juni, strax innan Liv lämnade Sydafrika för att besöka sin familj i Sverige, uppgav African National Congress (ANC) generalsekreterare Gwede Mantashe på ett företagsforum i Sandton att utlänningar från Sverige och Irland låg bakom vad han beskrev som "anarki Marikana ". Detta följdes av ett försök att kasta den ledande aktivisten inom Democratic Socialist Movement (DSM) och Workers and Socialist Party (WASP), Liv Shange, en Svensk medborgare gift med en sydafrikan, ut ur landet.
Mantashe syftade på den roll bland andra DSM och Liv spelade i gruvarbetarstrejkerna förra året. De hjälpte gruvarbetare att inrätta egna strejkkommittéer och samordna dem i den nationella strejkkommittén. 

WASP, som ställer upp i nästa val och syftar till att förena arbetares och lokala kamprörelser, föddes ur Marikanamassakern och strejkkommittéerna. 
Både gruvarbetare och WASP verkar vara en ständig smärta i Mantashes nacke, vilket han försöker övervinna genom repression.

FAKTA:

  • Liv Shange – tidigare kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, bor sedan 2004 i Sydafrika och arbetar heltid för DSM.
  • DSM – Democratic Socialist Movement (CWI i Sydafrika).
  • WASP – Workers and Socialist Party, ett nystartat arbetarparti som DSM är en del av.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!