Livet i Gazas ruiner

2010-06-02 17:34:18
Enligt den israeliska propagandan skeppar Israel på en vecka in mer förnödenheter på en vecka än de 10 000 ton som Ship to Gaza var lastat med, men det är enligt FN bara en bråkdel av behovet.

Enligt en rapport från UN Develop­ment Programme som publicerades i maj, har ett drygt år efter Gazakriget bara 25 procent av de sönder­bombade byggnaderna och infra- strukturen byggts upp igen; ”mycket genom att återanvända grus och spillror” från sönderbombade hus.
Medan Israels leveranser baseras på statistik för ett minimalt kaloriintag importeras enligt Världsbanken 80 procent av all mat, hushållsföremål, byggmateriel och boskap som Gazaborna behöver genom de hemliga tunnlar som de egyptiska myndigheterna nu har lovat Israel att stänga igen med en underjordisk barriär.
”I förhållande till behovens skala, är det internationella stödet till Gaza som att fixa i marginalen”, heter det i FN-rapporten.

Samtidigt som Israel förbjuder all import av byggnadsmaterial, som enligt Israel kan användas för militä­ra ändamål – liksom choklad, frukt­juicer etc – är en så viktig sak som rent vatten ett av de största hälsoproblemen.
Många barn dör också av diarréer.
Enligt europeiska diplomater, som BBC har talat med, pågår i Gaza ”en långsam degradering av levnadsstandarden” i den belägrade och arbetslöshetshärjade landremsan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!