Livsfarlig radioaktivitet vid Fukushima 1

2011-03-30 14:52:04
Livsfarlig radioaktivitet, som snart kan nå havet, läck­er nu ut från en av de skada­de reaktorerna vid det jord- bävnings- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fuku­shima Daiichi i nordöstra Ja- pan. Detta innebär ett allvarligt bakslag för försöken att få kontroll över de haverera­de reaktorerna.
Redan i torsdags förra veckan kom den första alarmerande nyheten om att två arbetare hade blivit svårt brända runt fötter och vrister sedan de stigit ner i livsfarligt radioaktivt vatten inne i turbinbyggnaden till reaktor 3.
Detta följdes på måndagen av att en strålning på 1 000 millisieverts per timme, densamma som inne i ett av turbinrummen, upptäcktes även i ett dike utanför reaktor 2, som snart kan översvämmas. Bara 55-70 meter från ha­vet.
Strålningen från cesium 137 var liksom för en vecka sedan 20 gånger högre än normalt 300 meter från det havererade kärnkraftverket.
Ännu allvarligare är att även spår av plutonium 238 har upptäckts i ytjorden 500 meter från de mest skadade reaktorerna. Plutoniet kan antingen härröra från bland­bränslet Mox vid reaktor 3, eller från halveringen av utbränt uran vid alla reaktorer­na.
Allt detta betyder att ingen bortre gräns ännu kan anges för hur lång tid det kommer att ta att få haveriet under kontroll.
Enligt organisationen Medborgarnas kärnkrafts­informationscenter kommer det att ta månader att pumpa upp det förgiftade vattnet och att återfå kontrollen av kylsystemet. Fukushima Dai-ichi kommer heller aldrig att kunna tas i bruk igen, utan måste antagligen inneslutas i betong på samma sätt som kärnkraftverket i Tjernobyl.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!