Lockouten är ett försök att knäcka danska lärarfacket

2013-04-18 12:22:02


De lockoutade lärarna får stort stöd från bland annat elever och föräldrar: Opinionen är på lärarnas sida.

Den största lockouten i dansk historia mot nästan 70 000 danska lärare inleddes den 2 april och påverkar 900 000 elever i kommunala skolor. I torsdags förra veckan (den 11 april) demonstrerade uppemot 50 000 för de danska lärarna och deras krav.

Lärarnas strid handlar om att stoppa de försämringar av villkoren som Kommunernes Landsforening (KL), den danska motsvarigheten till Sveriges Kommuner och Landsting, vill driva igenom med förändringar i undervisningstiden.
Centralt i arbetsgivarnas propaganda är påståendet att lärarna ”arbetar för lite”. Detta trots att de formellt har en 37-timmarsvecka och fem veckors semester som alla andra, men i praktiken tvingas förlägga mycket arbete på ­fritiden. Talet om att ”undervisningstiden är för liten” handlar om att man vill skjuta till fler undervisningstimmar på varje lärare till ­samma lön, vilket sett till kommunernas ekonomi skulle leda till att färre lärare ska göra mer – en nedskärning istället för de facto mer undervisning för eleverna. Idag räknar lärarfacket med att varje ­lärare endast har två minuters förberedelsetid per lektion och elev.

Finansministern Bjarne Corydon
(S), högsta representant i ”Moderniseringsstyrelsen”, som är huvudansvarig för att ­försämra lärarnas löne- och arbetstidsvillkor, har t o m utlovats belöning i form av stora bonusar om han lyckas ”frigöra resurser”, skriver dagstidningen Politiken.
Många lärare som intervjuas i danska tidningar röstade på Socialdemokraterna och känner sig svikna.
Regeringen består av en koalition mellan Socialdemokraterne, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti och regerar i minoritet med stöd från Enhedslisten, som dock stödjer lärarna.

Lockouten är en unik attack från arbetsgivarna och genomfördes med regeringens goda minne med syftet att försöka knäcka DLF (Danmarks Lærerforening).
Konfliken kan bli flera veckor utdragen; arbetsgivarnas taktik verkar vara att tömma lärarfackets kassor.
Nu gäller det för andra fack att ge fullt och konkret stöd till lärar­nas strid för att de ska kunna ­svara upp mot arbetsgivarna.
I Sverige borde lärarfacken också samla till stödaktioner.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!