”Lögnare, lögnare, Kongo blöder”

2007-04-04 13:41:20
– Lögnare, lögnare, Kongo blöder! Sång, talkörer, visselpipor och trummor ordnade en stor publik till demonstrationen som gick genom Stockholm den 30 mars.

Över 120 deltagare demonstrerade mot Kabilas regim i Kongo och mot den svenska regeringens stöd till Kabila. Demonstrationen arrangerades på grund av flera massakrer de senaste veckorna.
I huvudstaden Kinshasa uppges nu över 600 personer ha dödats för två veckor sedan och i Bas-Congo sköts 134 demonstranter till döds i månadsskiftet januari-februari.
– Det svenska Migrationsverket påstår att Kinshasa är lugnt – nu har 600 dödats i strider där. De svenska soldater som tillsammans med EU-trupper skulle bevaka presidentvalet förra året hade sin bas utanför Kongo, på grund av riskerna. Men Sverige, EU och USA ville driva igenom valet för att ge Kabila legitimitet, öppna ännu mer för utländska råvarubolag i Kongo och för att stoppa flyktingar, sade Per-Åke Westerlund, Rättvisepartiet Socialisterna, i sitt tal.
Carina Ström, socialdemokratisk riksdagsledamot, fick sitt tal avbrutet av demonstranterna som ville veta varför hon stöder Kabila och ”fredsprocessen”, samt varför flyktingar från Kongo inte får asyl. Kalle Larsson, vänsterpartiet, krävde stopp för USA:s inblandning i Kongo. Tshiyoyo Mufoncol Alphonse, kongolesisk politiker och flykting i Norge, uppmanade till kamp nu, inte väntan på hjälp utifrån.
– Jag är mycket nöjd med demonstrationen, men kampen måste nå ut ännu bättre i svenska media och i samhället, säger Malenge Beatriz Riano, en av arrangörerna och konferencier på demonstrationen.
Mulenga Faucon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!