Lokal demokrati i fokus på Hyresgästföreningens panelsamtal

2016-06-14 14:03:44

foto: Kristofer Lundberg
Efter panelsamtalet anordnades en demonstration mot den skriande bostadsbristen.

På Hyresgästernas Hus i Arena på Första Långgatan i Göteborg hölls på torsdagsmorgonen ett panelsamtal vid namn Frukost på scen. Denna gång handlade det om gräsrotsrörelsen Vårt Hammarkullen. 

I panelen fanns bland annat Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered, och Ola Terlegård, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen Bredfjällsgatan-Gropens gård. Det blev ett samtal om lokaldemokrati, social mobilisering och makt.

– Att denna typ av organisering startade i Hammarkullen är ingen slump. Det är ett område med stark politisk och social organisering kombinerat med ett rikt föreningsliv, sa Kristofer Lundberg.

Vårt Hammarkullen består framförallt av föreningar och arbetsplatser i området.

– Bakgrunden till Vårt Hammarkullen ligger i att boende i området kände en ökad otrygghet efter skottlossning, ökad kriminalitet och drogförsäljning. Viktiga aktörer i området började samlas för att diskutera vad man tillsammans kunde göra åt det, berättade Kristofer och fortsatte:

– Vi var överens om att problemen hade socioekonomiska orsaker som trångboddhet, hög arbetslöshet, låga skolresultat och bristande framtidstro. Men vi ville ändå bidra med en ökad trygghet och samordnade oss. Vi kom överens om att skapa trygghet med vår närvaro och vi var överens om att det var vårt Hammarkullen, inte de kriminellas, inte drogförsäljarnas.

– Vi gick samman och planerade att förlägga våra aktiviteter under sommaren på torget för att trycka undan kriminaliteten genom vår närvaro.

– Sedan dess har kontinuerliga möten fortsatt, vi har samlat oss, samordnat oss och organiserat området. Arbetet har övergått från trygghetsskapande till att bli en maktfaktor i området.

– Vi är idag en grupp som företräder tusentals människor genom våra föreningar, arbetsplatser och politiska organisationer. Det är något som beslutsfattare inte kan blunda för, konstaterade Kristofer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!