Lokalvårdarna i Luleå trappar upp

2007-09-19 17:00:30
Kampen mot privatiseringen av lokalvården i Luleå tog ett stort steg framåt på torsdagen den 13 september. Då träffades 180 lokalvårdare på ett massmöte.

– Stämningen var bra och vi beslutade om en demonstration den 29 september, berättar Helena Söderström, lokalvårdare och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Uppslutningen på mötet var massiv, med kanske 90 procent av kommunens lokalvårdare närvarande.

Aktionsgrupp bildad

Förutom beslut om demonstrationen bildades en aktionsgrupp och man satte datum för ett nytt stormöte, där nästa steg i kampen ska diskuteras.
Under den senaste veckan har stödet för lokalvårdarnas kamp vuxit. Stöduttalanden har kommit in från de olagligt sparkade tvätteriarbetarna i Boden.

Fackligt stöd

I en debattartikel i NSD går ordförandena för IF Metall på SSAB, LO Luleå samt Kommunal Luleå till storms mot förslaget: ”vilken ideologi är det som styr när ett socialdemokratiskt parti väljer att sälja ut just deltidsanställda med de lägsta lönerna och i huvudsak kvinnliga lokalvårdare i en kommun?”, och avslutar: ”Om nu inte denna samsyn (om ideologi) existerar mellan oss och socialdemokraterna i Luleå, varför ska vi då fortsätta denna samverkan?”
I samma debattartikel frågar de sig ”Varför har ni beslutat att konkurrensutsätta just denna verksamhet jämfört med andra verksamheter i kommunen?”
På denna fråga svarade kommunalrådet Karl Petersen i Nordnytt i veckan, att allt som inte är ”kärnverksamhet” kan komma att konkurrensutsättas.
Nu måste största möjliga stöd ges till lokalvårdarna. Både i form av deltagande på demonstrationen och i form av stöduttalanden.
Karl Petersens uttalande visar andra grupper i kommunen att de måste delta i kampen. Inte bara för solidaritetens skull, utan också för att försvara sina egna jobb.

Jonas Brännberg

”Vi stödjer er kamp”

”Stöduttalande för lokalvårdarna i Luleå kommun, som nu riskerar att privatiseras.
Vi sedan tidigare sparkade tvätteriarbetare stödjer er i kampen mot privatisering!”
Elisabeth Enbom
För de sparkade tvätteriarbetarna i Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!