Londonpolisen ville starta förtalskampanj mot offrets familj efter rasistmord

2013-07-02 11:00:00
Under midsommarhelgen avslöjade The Guardian att Londonpolisen försökt dra igång en smutskastningskampanj mot den av rasister mördade tonår­ingen Stephen Lawrences familj.

Stephen Lawrence ­knivmördades i södra London 1993 av ett rasist­gäng.
Till The Guardian säger en tidigare anställd vid säkerhetspolisen, Peter Francis, att han fick i uppdrag av polisledningen att hitta information som kunde misskreditera familjen och antirasistiska förkämpar.
Peter Francis berättar att han fick i uppdrag att infiltrera YRE/ URE (Youth Against Rascism in Europe/Ungdom Mot Rasism i Europa, en alleuropeisk ­kampanj mot rasismen som intierades av CWI-anhängare 1992).
Scotland Yard har vägrat att kommentera anklagelserna.

Nyheten om att en polis haft som uppdrag att försöka ta reda på all information som skulle kunna misskreditera Stephen Lawrence familj är ­fruktansvärda och chockerande, men tyvärr ­inte förvånande.
Förra årets avslöjanden om polisens försök att misskreditera offren för katastrofen på Hillsborough fotbollsstadion 1989, då 96 personer dog, var ingen isolerad händelse.
Nu har det framkommit att en polis infiltrerade YRE/URE.  Polismannen i fråga, Peter Francis, använde sig av namnet Pete Daley när han infiltrerade YRE/ URE.
– Det tog 18 år för polisen att få en fällande dom mot Stephen Lawrences mördare. Samtidigt spenderade man tid och pengar för att försöka hitta en anledning att smutskasta en sörjande familj och infiltrera YRE/URE, en fredlig organisation med unga människor som organiserade massprotester mot rasism och rasistis­ka partier som BNP, säger Lois Austin, Socialist Party (CWI i England och Wales) och som under 1990-talet var med i ledning­en för brittiska YRE.
Hannah Sell, som idag är Socialist Partys vice ordförande och som 1993 var YRE:s kampanjorganisatör, säger:
– Premiärminister Cameron har krävt en omedelbar utredning av vad som skedde 1993, men alla tidigare erfarenheter visar att en utredning av polis eller personer som utses av ­regeringen inte kommer att vara något annat än ett försök att dölja vad som verkligen skedde.

– Socialist Party kräver en verkligt demokratisk och oberoende undersökning, som består av representanter från fackföre­ningsrörelsen, antirasistiska grupper, miljörörelsen och ­andra som drabbats av polisinfiltration.
– Tvärtemot vad polisen säger har såväl polisens övervakning som våld ökat. Och nya ’Pete Daleys’ kommer att försöka infilt­rera antirasistiska kampanjer och vänsterorganisationer. 
– Men de kommer inte att lyckas, utan endast avslöja på vems sida polisen står och varför det behövs en demokratiskt kontrollerad polis.

Socialist Party den 24 juni

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!