Löneförhandlingarna i Region Skåne: en katastrof för sjuksköterskorna

I våras krävde Vårdförbundet ett rejält lönepåslag för sina medlemmar inför löneförhandlingarna med arbetsgivaren SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Utgångskravet var 10 000 kronor mer i lön under en treårsperiod, dvs drygt 3.000 mer i månaden per år i 3 år. Vårdförbundet (som organiserar drygt 90 000 av landets sjuksköterskor) hotade till och med att gå ut i strejk för sina krav.

av Anders Wemmert // ur veckotidningen Offensiv

Kravet på rejäla lönelyft har varit centralt för medlemmarna under många år och många sjuksköterskor har kämpat på olika sätt för bättre villkor.  Man har organiserat möten och demonstrationer, massuppsägningar och andra vårdprotester. Därför har kravet på 10 000 kronor mer haft stort stöd bland medlemmarna.

Resultatet av de centrala förhandlingarna blev att man förde ner avtalsförhandlingarna på lokal nivå. Det vill säga Vårdförbundet förhandlade med respektive landsting/kommun om löner och andra krav.

För någon vecka sedan blev det första lokala avtalet klart mellan Region Skåne och Vårdförbundet. Resultatet är en katastrof för sjuksköterskorna. Vårdförbundet har gått med på ett avtal som inte ger några som helst löften om generella löneökningar, i själva verket är det ett avtal som är sifferlöst. Det finns varken siffror eller %-angivelser om löneökningar. Vårdförbundet och Region Skåne är överens om att man ska göra speciella satsningar på specialistsköterskor och att ÖKA den individuella lönespridningen, dvs att gapet mellan den lägst och högst betalda sjuksköterskan ska öka ytterligare. Dock är man inte överens om vilka grupper som ska räknas in i gruppen specialistsköterskor eller med hur mycket lönen för en specialistsköterska ska få öka. Parterna är också överens om att lönesättningen ska ske på individuell nivå, alltså inga generella löneökningar överhuvudtaget!

Vårdförbundets förhandlare har lagt sig platt för arbetsgivaren Region Skåne. Alla krav från i våras är som bortblåsta och glömda. Tf ordförande för Vårdförbundet Skåne Malin Tillgren säger till Sydsvenskan att man inte är nöjd med avtalet eftersom man inte fick några löften om siffror och inga garantier. Hon säger dessutom att vi (facket) inte kan tvinga arbetsgivaren att gå med på våra krav!!

Har Malin Tillgren glömt varför man organiserar sig fackligt? Har hon glömt att en stark och kampvillig fackförening med aktiva medlemmar som är beredda att ta strid för sina krav är det enda sättet att tvinga arbetsgivarna att ge efter för kraven från sjuksköterskorna? Att Vårdförbundets lednings gått med på lokala förhandlingar och ökad lönespridning är något som skapar splittring bland medlemmarna, försvagar fackföreningen och gynnar enbart arbetsgivaren.

Vårdförbundet behöver en ledning som står på medlemmarnas sida, är beredd att ta strid för medlemmarnas krav och som inte viker sig för arbetsgivarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!