Lönerna långt efter vinsterna

2011-11-10 00:55:04




Över en miljon kronor. Så mycket kan en arbetare idag dra in till sitt företag på ett år. I många storföretag har utvecklingen varit dramatisk – vinsten per anställd har i vissa företag tiodubblats sedan år 2000. Men lönerna är långt ifrån i symbios med utvecklingen.

Dagens Arbetes granskning, om hur företag har maximerat sin vinst per arbetare, avslöjar den nyliberala marknadens systematiska och esklarerande utsugning av arbetarklassen sedan 2000-talet svart på vitt. Lönerna släpar nämligen långt efter vinsterna.
Vinsten per anställd har mer än fördubblats de senaste tio åren. Dagens Arbete skrev i granskningen den första november om SKF i Göteborg.
”Mia Espefors beskriver sitt arbete som kullagermontör som ensidigt och monotont. Tjugotre år i verkstan känns i kroppen.
– Jag har ont. Jag och många med mig”.
Hon menar också att det är bra att företaget gör vinster.
– Men när vi vill förbättra ­arbetsmiljön ute i verkstan, då saknas det alltid pengar /…/ vi får alltid höra att det kostar för mycket att genomföra sådant som skulle göra jobbet lättare för oss, uppger hon i samma artikel.

Ändå finns det pengar i företaget. SKF har gjort stora vinster  de senaste åren och tjänat allt mer på verksamheten.
Ett exempel är att aktieägarnas utdelning höjdes med hela 43 procent i våras. Vinsten i år kan dessutom komma att bli ännu större än tidigare.
”SKF har varit en vinstmaskin under hela den undersökta perioden. Koncernen har hittills i år tjänat nästan dubbelt så mycket mot för tio år sedan. SKF har ungefär lika många anställda i dag som för tio år sedan, cirka 40 000 i 130 fabriker i ett 30-tal länder”, skriver DA.
SKF har ökat sin vinst per anställd med 111 868 kronor, med ungefär samma antal anställda år 2000 som nu.

SKF är inte ett unikt exempel.  Företagen som har gjort störst vinst per anställd har i vissa fall tiodubblat vinst per anställd. På första plats ligger LKAB, som år 2000 hade en vinst per anställd på 184 112 kronor och idag 3 064 516 kronor. Det är en ökning med 2 880 404 kronor. Även Astra Zeneca, Boliden, Atlas Copco m fl har gjort förbluffande stora vinster per anställd.
Lennart Erixon, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, menar i ­granskningen att det finns olika orsaker till att företagen tjänar mer på sina anställda. En av dem är att kronan har sjunkit i värde. När kronan försvagas får företagen ut mer i svenska kronor av det de säljer på exportmarknaden.
– Sedan har inte lönerna anpassats till den försvagade kronkursen och den stigande produktiviteten. Lönerna släpar efter. Vinsterna har ökat på lönernas bekostnad.

Under krisåren försvann 70 000 industrijobb snabbt och många företag gick back.
Idag har många företag nästan helt återhämtat sig ur krisen, medan de som har förlorat jobben, eller riskerar att få en reallönesänkning i år, inte kan känna sig lika säkra och trygga.
De vinster som företagen gör ska inte gå till aktieutdelningar och bonusar för pampar och redan rika. Arbetsmiljösatsningar och lönehöjningar måste priorite­ras, men fackledningarnas passivisering kommer att tvinga arbetarna att själva ta kampen för högre löner och säkrare arbetsmiljö.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!