Löneupproret sprider sig till SSAB

2006-07-28 13:48:57
Nu osar det även hett på SSAB i Luleå efter att stålverksarbetarna följt gruvarbetarnas löneuppror.

Irritationen är utbredd och under förra veckan samlades anställda på ett flertal enheter, bland annat i stålverket och koksverket, till spontana träffar med krav på att få träffa sina ledningar.
Och träffarna har fått effekt. På en månad sedan man börjat förhandlingarna hände nästan ingenting.
– Vi upplevde att man från ledningen avbröt förhandlingarna tidigt, men nu efter våra spontana träffar under arbetstid verkar det hända lite saker.

Rekordvinst

Det centrala avtalet på 2,3 procent är alldeles för lite med tanke på SSAB-koncernens vinst på 5,7 miljarder kronor efter finansnetto ifjol. Vinsten för årets första kvartal blev 1,6 miljarder kronor.
– Det börjar vara dags att få upp lönerna och att arbetarna får ta del av vinsterna, för SSAB har verkligen möjlighet att betala, säger Bert Johansson, fackklubbsordförande vid SSA Tunnplåt till Offensiv.
Vad Metalls krav ligger på är man lite förtegen om.
– Vi kräver ett rejält påslag över det centrala avtalet, var vi hamnar lär förhandlingarna visa kring den 29 maj, fortsätter Johansson.
Samma missnöje med topparnas pensionsavtal som hos gruvarbetarna finns hos stålverksarbetarna, om än chefspensionerna inte är lika häftiga som inom LKAB.

”Det är irriterat”

SSAB-chefen Anders Ullbergs minst sagt frikostiga pensionsavtal retar många.
– Jo, det är irriterat, flera informationsmöten är inplanerade och stämningen är lite ”Nu får det vara nog”, avslutar Johansson.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!