LS Västerort utesluts ur Syndikalisterna

2013-03-06 14:21:26
SAC Syndikalisterna har uteslutit sin kanske mest kända medlem, Ruben Tastas, och hela avdelningen LS Västerort. Av allt att döma är det den högt profilerade organiseringen för papperlösa som har gått överstyr.

Ruben Tastas Duque har varit SAC Syndikalisternas främsta företrädare i en rad konflikter med arbetsgivare som utnyttjar papperslösa. Den mest uppmärksammade gällde nöjesstället Berns, som sparkade städare som krävt avtalsenliga villkor.
Blockaderna mot Berns blev en del av kampen mot utnyttjandet av papperslösa och utlöste samtidigt grova påhopp från direktörer och ledarskribenter som påstod att SAC Syndikalisterna använde ”maffiametoder”.
För många fackligt aktiva och in­om vänstern som inte är syndikalister har det varit självklart att försvara SAC:s kamp. Vad vi inte känt till är att det parallellt funnits en stark intern debatt och kritik inom SAC mot Ruben Tastas Duque och LS Västerort, där över hälften av medlemmarna var papperslösa.

I förra veckan avslöjades det att medlemmar i LS Västerort har sålt arbetstillstånd till papperslösa. Sveriges Radios program Konflikt redovisade hur papperslösa anställts av ett städkooperativ och därefter själva fått ragga kunder att städa hos. Löneutbetalningar har skett kontant och ojämnt. Skatter har inte betalats.
SAC Syndikalisterna gick omedel­bart ut i media med att LS Västerort uteslutits helgen innan ­avslöjandena. Bakom uteslutningen låg enligt SAC:s ledning inte arbetstillstånden, utan ”stora brister i interndemokratin och den interna bokföringen”.
Efter Konflikts program kommenterade SAC:s ledning att ”Västerorts LS har fört SAC bakom ljuset och ett problem med att utreda våra misstankar var att ingen i Västerorts LS ville samarbeta med SAC:s utredning av Västerort”.
Andra inlägg från medlemmar i SAC visar dock att inget av detta var nytt. Det fanns infekterade interna debatter sedan en lång tid tillbaka. Men Västerort LS gav samtidigt SAC uppmärksamhet och en radikal profil.
I januari höll det inte längre. Det mest kända kooperativet gick i konkurs och de papperslösa började protestera mot hur LS och verksamheten skötts. Enligt vissa uppgifter har LS Västerort startat upp till 10 olika företag och kooperativ.

SAC:s ledning svarade
med uteslutningarna, som i första hand framstår som ett försök att rädda SAC Syndikalisternas rykte. Några papperslösa framträdde inte tillsammans med SAC-ledningen.
Av allt att döma – för en utomstående – är denna kris för SAC orsakad av ambitionen att skaffa jobb till papperlösa, men allt har gått helt överstyr på grund av att allt sköttes amatörmässigt och på lösa boliner. Både de lokala medlemmarna och resten av SAC saknade insyn och demokratisk kontroll.
Det är förstås rätt att försöka organisera papperlösa och ta strid för bättre villkor. Det är i första hand en politisk kamp, inte något som kan lösas genom att själv bilda företag. Detta är inte första gången som experimentet att försöka bygga lokala utopier mitt i ett kapitalistiskt samhälle kollapsar.
Så klart kommer högerkrafter att försöka smutskasta både vänstern och papperslösa på grund av LS Västerorts agerande. Detta underlättas av SAC:s hemlighetsfulla agerande i frågan.
Hela den här affären visar i första hand hur utsatta papperslösa är. Nu fortsätter kampen för att få fackföreningsrörelsen – särskilt LO och TCO – att organisera sig och ta kamp för de papperslösa.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!