LTU:s sjuksköterskeelever går med i löneupproret

2012-03-22 08:15:57
­Sjuksköterskestudenterna vid Luleå Tekniska Universitet (LTU) hade den 19 mars ett upptaktsmöte inspirerat av löneuppropet som startade i Umeå. Ett sjuttiotal studenter deltog på mötet där enighet var att ingångslönen måste höjas till 24 000 kronor.

Två studenter, Axel Hordnes och Hannah Söreke, som blir examinerade sjuksköterskor i vår, organiserade mötet via en Facebookgrupp.
Gruppen som startades för cirka en vecka sedan drog cirka 70 studenter till mötet. Även Vårdförbundet hade en representant på plats som förklarade lönevillkor samt de centrala avtal som kallas HÖK, ”Huvudöverenskommelse om lön”. Majoriteten av de studenter som deltog var inne på sin sista termin och är de som till sommaren ska söka arbete.
Axels och Hannahs förslag var att sjuksköterskor vid sin löneförhandling, ska vägra skriva på ett arbetsavtal som ger  min­dre än 24 000 kronor i ingångslön. På detta svarar Rättvisepar­tiet Socialisternas (RS) medlem och sjuksköterskestudenten vid LTU Ulrica Herrmansson:
– Det krävs gemensam kamp i hela Sverige för att få upp alla sjuksköterskors löner. Enskilda sjuksköterskors förhandlingar om ingångslön leder bara till splittring, då vissa arbetare inte har råd att säga nej till jobb för att de inte får 24 000 kronor i månaden i ingångslön.

Initiativtagarna föreslog även att uppropet ska börja på lokalnivå, med stöd från Umeå och Stockholm där uppropet redan pågått under en längre tid.
Nästa möte planeras om 2-3 veckor då en deltagare från Stockholmsuppropet bjuds in att tala.
Ulrica Hermansson säger vidare att:
– RS borde stödja detta initiativ, då sjuksköterskor liksom många andra kvinnodominerade yrken har för låga löner med argument som att det är ett ”kall” och att ett ”kall” inte ska ­behöva bli avlönat. Det är dags att sluta titulera sig som Florence Night­ingale och kräva den lön vi förtjänar för det arbete vi gör.
Vårdförbundets Erica Ohlsson sa under mötet ”Vi stödjer detta upprop för högre löner, men kan inte kampanja för detta då vi inte kan stödja arbetsvägran”. Detta möttes av frust­ration från deltagare som efterlyste att facket skulle ta upp kampen och ifrågasatte vad facken gör i frågan.
Vårdförbundets centrala avtal  med Sveriges kommuner och landsting är löpande och innehåller ett så kallat ”icke garanterat utrymme”, vilket ger arbetgivaren möjlighet att själv värdera vad den anser att sjuksköterskorna bör förtjäna i lön.

RS/Offensiv står för:
  • Kamp från Vårdförbundet: Riv upp avtalet! Nytt avtal med höjd ingångslön till 24 000 kronor. De sjuksköterskor, biome­dicinska analytiker och barnmorskor som redan arbetar måste få en ordentlig löneförhöjning på 5 000 kronor.
  • Nej till individuella löner – gemensam kamp och gemensam seger!

Carolina Löf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!