Luleå: Demonstrera 17/9 för skolan och vården

2011-09-15 20:46:23
– Bara 25 procent av luleborna anser att skolorna är likvärdiga i kommunen. Ändå är det bättre än rikssnittets 15 procent! Det om något visar den baklängesrevolution som skolan genomgått och som allt mer blivit en klass- och utsorteringsskola. Priset betalar elever och personal.

Så inledde Jonas Brännberg, gruppledare i kommunfullmäktige i Luleå för Rättvisepartiet Socialisterna (RS), den debatt som hölls på Skolans Dag, arrangerad av Lärarnas Riksförbund.
De etablerade partierna lovade som vanligt satsningar på skolan.
– Ert prat är bara hyckleri. I Luleå har Socialdemokraterna minskat elevpengen med 1 280 kronor per elev i grundskolan och skurit bort över 100 miljoner på 5 år. Högerregeringen drar ned 1,9 mijarder kronor till gymnasieskolan.
– Redan idag jobbar 45 000 färre i barnomsorg och skola än 1990, trots fler barn och unga. Ändå planerar regeringen att minska den kommunala konsumtionen ytterligare. Ni säger en sak och gör tvärtom, förklarade Jonas Brännberg.
– Nedskärningarna i Boden visar att även Vänsterpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna är med och skär ned, berättade Raymond Ohlsson, RS i Boden.
I Luleå fortsätter RS med skolbesök och arbetsplatsbesök inför manifestationen den 17 september.
– Vi har fått bra respons. På den arbetsplats jag var, skulle alla som inte jobbade då komma på demonstrationen. Kampen mot delade turer och den låga bemanningen är frågor att ta upp på lördag, säger Mikael Nilsson, som själv arbetar inom socialförvaltningen i Boden.
– På skolorna är kampen mot den omänskliga asylpolitiken och rasismen viktiga frågor. Många har sagt att de vill hjälpa till inför demonstrationen, säger Josephine Landström.
RS Luleå/Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!