Luleå: Demonstrera för jobben 7 mars

2009-03-05 11:39:30
Krisen för kommuner och landsting fortsätter. Som Offensiv skrev förra veckan ska otroliga 400 tjänster bort i skolan i Luleå mellan 2009 och 2011. Nu krävs det massiv kamp för att stoppa nedskärningarna som väntar i kommun och landsting.

Jokkmokks kommun säger nu att kommunkassan är tom i september om åtgärder inte vidtas.
– Den 7 september är pengarna slut om inget görs, då får vi gå till banken och låna för att betala ut lö­ner. Nu är det kris, säger kommunchef Anders Nygård som även är ekonomichef, till Norrbottens-Kuriren den 25 februari.

Den ekonomiska krisen är en or­sak till nedskärningarna i Luleå kommun.
En annan orsak är de felprioriteringar man gjort i form av lyxprojekt som 186 miljoner kronor till Coop Arena och som nu kan följas av att 70-90 miljoner kronor satsas för att anpassa Pontushallen till elitbasketen.
På kommunfullmäktige den 23 fe­bruari klubbades 1,5 miljoner kronor till projektet, som en ”kvalitetssäkring”. Det sticker i ögonen att miljoner satsas på elitidrotten när skolan sätts på svältkur.

Ilskan och missnöjet är tydligt och börjar nu koka över och ta sig i uttryck i form av protester.
Positivt är att lärarfacken i Luleå (Lärarförbundet och Lärarnas riksför­bund) har tagit initiativ till en demonstration mot kommunens besparingar på lördag den 14 mars. Man har fått med sig Kommunal, SKTF, Vårdfack­et och polisen. Demonstrationen vi­sar vägen.
– Vi kommer förhoppningsvis att bli jäkligt många som marscherar. Är vi många blir vi starka, säger Eva-May Hedenström, ordförande för Lärarförbundet i Luleå i Kuriren den 3 mars.

Rättvisepartiet Socialisterna i Luleås kampanj för att försvara jobben kräver ett stopp för nedskärning­ar i kommuner och landsting. Rege- ringen måste skjuta till mer pengar, men samtidigt är nedskärningspolitiker i kommuner och landsting inte ut­an ansvar – de anpassar sig till krym- pande budgetar istället för att vägra skära ned och ta kamp för mer resurser.

Demonstrera för jobben på lördag den 7 mars kl 13.00 utanför Strand.
Arrangörer: RS, Elevkampanjen, IAKP(h) m fl.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!